Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Culinaire adressen in Knokke en omgeving

Foodnews

Culinaire adressen in Knokke en omgeving

Brugge

Njord Rooftop

Het nieuwe cruisegebouw in de jachthaven van Zeebrugge is veertig meter hoog. En op de hoogste verdieping daarvan ging dit jaar het nieuwe rooftoprestaurant Njord open. De naam verwijst naar een zeegod in de Noorse mythologie. Door de glazen ruiten die zeven meter hoog zijn, is het uitzicht op de Noordzee en de torens van Brugge adembenemend. Het restaurant biedt plaats aan 120 gasten. De chef is David Dendooven, telg van een horecafamilie die al twee restaurants aan de kust bezit.
Op het menu staan klassiek-Belgische gerechten als garnaalkroket, tomaat-garnaal, paling in 't groen, gebakken zeetong en mosselen, daarnaast ook zeevruchtenschotels en voor de vleesliefhebbers vol-au-vent en boven een houtvuur gegrilde rundssteak of lamskroon. Heel wat gasten spreken van een ervaring "alsof je in de hemel dineert".

Njord Rooftop, Rederskaai 60, 8380 Zeebrugge, tel. 0474 19 73 82, www.njord.restaurant, gesloten op donderdag

 
Goesepitte43

Jan Supply (34) werkte onder meer bij sterrenchef Danny Horseele in 't Molentje en in de brasserie Refter van Geert Van Hecke. Nu heeft hij zijn eigen restaurant geopend in de Brugse wijk Goesepitte, in een van die vele smalle, stille straatjes die Brugge rijk is. Achter het huisnummer 43 bevond zich tien jaar geleden al een restaurant, nadien werd het een woonhuis, wat er nog altijd aan te zien is. Maar de restaurantkeuken bleef bewaard, en zo kon Supply meteen van start. Hij plaatste er een houtskooloven bij, wat altijd een dimensie toevoegt aan de smaak van ingrediënten.
Supply heeft een gedegen klassieke basis en gebruikt die in smakelijke gerechten met een moderne touch. Leuk is dat je telkens de keuze hebt uit drie groenten- en aardappelbereidingen als garnituur. Mis de "crêpe Normande" niet, Supply voert dit legendarische nagerecht perfect uit: de pannenkoek flinterdun en knisperend aan de randen, de appelschijfjes mooi gekarameliseerd.

Goesepitte43, Goezeputstraat 43, 8000 Brugge, tel. 050/66.02.23, www.goesepitte43.be, gesloten op woensdag en zondag

 
Zet'Joe

Zelfs nu hij de 60 is gepasseerd en zijn driesterrentempel De Karmeliet heeft gesloten, kan Geert Van Hecke het koken niet laten. Vorig jaar opende hij in een charmant historisch huisje, in dezelfde straat als De Karmeliet, deze elegante bistro. Zet'joe is Brugs voor "zet u", en dat typeert de sfeer die er hangt: warm, gezellig en gastvrij.
Er zijn beduidend minder plaatsen dan in De Karmeliet, de menu's zijn korter en goedkoper, je vindt er uitstekende wijnen tegen redelijke prijzen en zelfs een tiental wijnen per glas. Er zijn ook minder hapjes vooraf, maar zelfs dan kan Van Hecke zijn driesterrentalent niet verstoppen. Met flair en brio demonstreert hij dat hij nog altijd een van de beste koks van dit land is. Met ingrediënten van topkwaliteit, precieze cuissons, zorgvuldige dosering van smaken, verfijnde jus en sauzen, en elegante presentaties. Het leverde hem in het eerste jaar meteen een Michelinster op,  volkomen terecht.

Zet'joe, Langestraat 11, 8000 Brugge, tel. 050/33.82.59, www.zetjoe.be, gesloten op zondag en maandag

 

Cadzand / Retranchement / Sluis

 Pure C / AIRrepublic & AIRcafé / Blueness

Eerst bereikte hij als kok de wereldtop met zijn restaurant Oud Sluis, vervolgens gebruikte hij zijn talent en reputatie om culinair ondernemer te worden. Nu zie je Sergio Herman op de televisie, op muziekfestivals, als consultant van bedrijven en merken, als oprichter van kosmopolitische brasserieën, en bezieler van een nieuwe keten van frituren. Maar het restaurant waar hij voor het eerst de smaak van dit nieuwe leven proefde, is Pure C. Daarmee zette hij een nieuwe standaard voor de horeca aan de kust, op alle vlakken: locatie, sfeer, inrichting, bediening, muziek, kwaliteit in glas en bord. Op de tweede verdieping van het Strandhotel, dat nu volop gerenoveerd wordt, creëerde hij een plek van totale ontspanning, door hemzelf omschreven als het Ibiza-gevoel, naar het eiland waar hij graag met vakantie gaat. Het panoramische uitzicht over de duinen en zee is prachtig. Zijn trouwe chef Syrco Bakker kookt hier in de typische Herman-stijl: technisch virtuoos, met kleurrijke presentaties, contrasterende texturen, opwekkende zuren en explosieve smaaksensaties.

Binnenkort gaat in de lobby van het Strandhotel de bar Blueness open, die ook door Sergio Herman gesuperviseerd wordt. Je kan er elke dag terecht van 11 uur 's ochtends tot 2 uur 's nachts voor gepersonaliseerde cocktails, unieke Japanse sakes en een uitgebreide wijnkaart van wijnen per glas en per fles.
Tot 22 uur worden er Japans geïnspireerde gerechten en kleine hapjes geserveerd vanuit een open keuken. De chefs zijn Jacklyn Kong en Thijs Baert, die beiden in restaurants van Sergio Herman werkten en opgeleid werden volgens zijn culinaire visie. Ook de gastvrouw, de Zeeuwse Tanja Speusens, werkte eerder al voor Sergio Herman in The Jane.

Vorig jaar opende Sergio Herman vlakbij Pure C een nieuwe brasserie op een uitzonderlijke locatie: de pier van de nieuwe jachthaven, zodat het lijkt alsof je omringd bent door de zee. Hier zijn de bereidingen klassieker en simpeler, met Zeeuwse producten en een hoofdrol voor vis en schaal- en schelpdieren. Sommige gerechten hebben ooit op de kaart bij Sergio's vader gestaan, die het mosselrestaurant Oud Sluis uitbaatte vòòr zijn zoon er een driesterrenzaak van maakte. In de keuken staat de 29-jarige chef Alex Buiten, die ruim vijf jaar voor Sergio Herman werkte, onder meer in Pure C. Dat merk je in de buitenlandse culinaire invloeden die in een aantal gerechten verwerkt worden.
Naast AIRrepublic vind je het AIRcafé, waar je terecht kan voor een simpele pistolet met grijze garnalen of een croque monsieur met kaas van een lokale kaasmaker.

 Pure C, Strandhotel, Boulevard de Wielingen 49, 4506 JK Cadzand-Bad, Nederland, tel. +31 117 39 60 36, www.pure-c.nl, gesloten op maandag en dinsdag (Bar Blueness in hetzelfde hotel elke dag open)

AIRrepublic, Maritiem Plaza 1, 4506 KW Cadzand-Bad, Nederland, tel. +31 85 833 19 19, www.air-republic.com, gesloten op woensdag en donderdag (AIRcafé open op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur zonder reservaties)

 

Grenzeloos

Op 8 kilometer van Knokke, pal op de grens van België en Nederland, heeft de Zeelandse chef Bart van Kruiningen zijn grill-rôtisserie gevestigd in een oude loods. Alles draait hier rond een open houtvuur middenin het restaurant waarop vlees, vis en schaaldieren worden gegrild. De stoelen en tafels zijn in ruw hout, de sfeer is informeel, maar je kan hier wel topproducten krijgen als zeebaars, zeetong, tarbot, langoustines, kreeft, en gerijpt rundsvlees van toprassen als Black Angus, Hereford, Holstein en Rubia Gallega. Bij mooi weer kan je er eten op het terras dat naadloos overvloeit in de eetzaal, waardoor een echte vakantiesfeer wordt gecreëerd.

Grenzeloos, Zwinstraat 3, 4525 AC Retranchement, Nederland, tel. +31 117 851 622, www.grenzeloosretranchement.nl, elke dag open vanaf 18 u., op zaterdag en zondag vanaf 12 u., gesloten op maandag en dinsdag

 

La Trinité

In het dorp waar Sergio Herman vroeger zijn driesterrenrestaurant had, is dit ook een zaak met gastronomische ambitie. La Trinité veroverde dan ook een Michelinster. Het is gevestigd in een voormalig bankgebouw, de keuken is op de plaats van de vroegere bankloketten gekomen, de grote kofferzaal is nu de wijnkluis. De parking van de bank is omgevormd tot een tuinterras waar het bij mooi weer heerlijk lunchen is.
Ondanks de Michelinster zijn de prijzen van de menu's redelijk gebleven. De charmante gastvrouw Evelyne de Potter heeft haar beroep in de genen: haar vader had ooit vier horecazaken in Sluis. Haar man François kreeg een gedegen opleiding bij de voormalige topkok Roger Souvereyns in Scholteshof en bij Charlie Trotter's in Chicago. Hij werkt graag met topproducten als koningskrab, langoustine, ganzenlever, kaviaar en truffel, en waagt zich af en toe aan een uitstap naar de Aziatische keuken.

La Trinité, Kaai 11, 4524 CL Sluis, Nederland, tel. +31 117 46 20 40, www.latrinite.nl, gesloten op dinsdagavond, woensdag en donderdag

 

Knokke-Heist

Más Brasa

Het vroegere restaurant Brasa Grill heropende onlangs onder de naam Más Brasa, wat in het Catalaans zoveel betekent als "meer grill". De grootstedelijke inrichting is gebleven: een mix van glas, staal, hout, beton en baksteen, met zichtbare buizen en leidingen zoals in een Amerikaanse loft. Ook het concept blijft min of meer hetzelfde: een brasseriekeuken met invloeden uit Spanje en Zuid-Amerika, met onder meer toprundsvlees op de grill en gevogelte aan het spit. Maar er komt nu meer aandacht voor vis en schaal- en schelpdieren, onder meer in ceviche, paella en oosterse gerechten.
De eigenaars zijn nog altijd Frederik Boussy, zijn zus Fleur en haar man Edwin Menu, alledrie ook eigenaar van het hippe Cuines,33 dat in dezelfde straat is gelegen. Alleen richt Frederik Boussy zich nu voltijds op Más Brasa, terwijl zijn zus en haar man Cuines,33 blijven leiden.

Más Brasa, Smedenstraat 57, 8300 Knokke-Heist, tel. 050/61.00.61, www.masbrasa.be, gesloten op woensdag, donderdag en zondag

 

De Kruier

In Knokke vind je makkelijk een restaurant langs de kustlijn. Toch nemen velen hun auto om enkele kilometers het hinterland in te rijden naar De Kruier. De broers Pieter en Maarten Callant namen dit eetcafé over van hun ouders en maakten er een gezellig en goed restaurant van. Ze richtten het smaakvol in als landelijke taverne, de bediening is vlot en vriendelijk, en de sfeer informeel. De hoofdzakelijk klassieke Belgische gerechten (garnaalkroket, tomaat-garnaal, gebakken slibtongen, rundstartaar) worden hier onberispelijk klaargemaakt in de open keuken. 
Naast De Kruier staat een historische windmolen die bezocht kan worden. In de bezoekersruimte vind je Café René, waar wijnen en tapa's worden geserveerd.

De Kruier, Ramskapellestraat 66, 8301 Knokke-Heist, tel. 050/51 53 13, www.kruier.be, gesloten op dinsdag en woensdag (elke dag open tijdens de zomervakantie)

 
Cwart

Een historische boerderij uit 1335, de Ceuvelhoeve, werd omgevormd tot een kunstenplatform dat zich inzet voor opkomende kunstenaars. De architectuur is strak en uitgepuurd, met respect voor het authentieke karakter van de hoeve. De initiatiefnemers zijn twee vrouwen, Corinne Walder en haar dochter Kiki uit Knokke. Hun echtgenoot en vader is ondernemer Fons Walder, die met zijn industriële chocoladegroep een van de rijkste Belgen werd.
Naast thematische groepstentoonstellingen komen ook de gastronomische en oenologische kunst aan bod. Zo is er een wijnbar met een prachtig terras, waar wijnen van kleine familiale domeinen per fles of per glas worden geschonken. Het restaurant mikt vooral op klassieke en herkenbare gerechten op basis van producten van betrouwbare herkomst, onder meer uit de eigen moestuin.

Cwart, Kalfstraat 42, 8300 Knokke-Heist, tel. 050 96 02 44, www.cwart.be , open elke dag vanaf 19 u., gesloten op dinsdag en woensdag (wijnbar open van 16 tot 23 u.)

 

Brasserie Bristol

Dit is zonder meer een van de mooiste brasserieën van dit land: hedendaags chic en strak, met een donkere houten plankenvloer, stijlvol gedekte tafels met zicht op het strand, een keuken achter glas, en een grote bar waar je aan de toog kan eten. De naam werd ontleend aan het Hotel Bristol dat in 1927 op deze plek zijn deuren opende. In 2005 besliste de eigenaarsfamilie om het hotel te slopen en er een residentie op te trekken, met op het gelijkvloers een brasserie. Daar staat kleinzoon Christian Delacourt in de keuken, terwijl zijn echtgenote Ann Decuypere instaat voor de bediening. Zij schoolde zich bij tot sommelière, wat resulteert in een uitgebreide keuze van wijnen uit alle windstreken. Brasserieklassiekers zoals garnaalkroketten, gebakken zeetong en rundstartaar worden aangevuld met een aantal creatievere bereidingen.

Brasserie Bristol, Zeedijk 291, 8301 Knokke-Heist, tel. 050/51.21.12, www.brasseriebristol.be, geslsoten op woensdag en donderdag gesloten

 

Côte Belge

Naast hun bar-bistro Vin Perdu in Oud-Turnhout openden kok Joeri Huybs en zijn vrouw Griet Broeckx twee jaar geleden deze brasserie in een deelgemeente van Knokke-Heist, weg van het drukke toeristische centrum. Gedurende meer dan 60 jaar was dit een lokaal palingrestaurant, De Palingpot. Maar behalve het zalige terras langs het Leopoldkanaal, is er niets meer dat naar dat verleden verwijst. Het interieur werd compleet heringericht in trendy-koloniale stijl.
De spijskaart is uitgebreid, met hoofdzakelijk Belgisch-Franse klassiekers en ook een hoofdstuk "kindergerechten". Interessant is een driegangenmenu aan 37 euro, waarbij je voor elke gang de keuze hebt uit vier gerechten.
Aan de lange bar kan je gewoon een cocktail of glas wijn krijgen, eventueel met enkele tapa's zoals jamón Ibérico of een kroketje bacalao.

Côte Belge, Sasstraat 53, 8301 Ramskapelle (Knokke-Heist), tel. 050/51.26.91, www.cotebelge.be, open vanaf 16.30 u (zaterdag vanaf 12 u), gesloten op zondag

 
chez

Speciaal voor de zomer werd dit nieuwe pop-upconcept gelanceerd door Emm Verheyden, bekend van onder meer het online magazine The List. In deze mix tussen een food market en een aperobar kan je terecht voor bio-burgers en "wurgers" (een variant op de hamburger met hartige wafels van pompoen en speltmeel), Hawaïaanse poké bowls met rauwe vis, kip of tempeh in combinatie met rijst en groenten, en allerhande gevulde kroketten. Je bent ook welkom om alleen iets te drinken, er is een ruim aanbod aan cocktails en gezonde sappen en limonades.
Bestellen gebeurt aan een centrale toog, waarna je kan kiezen tussen een zetel op een lounge-terras, een strandstoel of een hangmat.

chez, Zeedijk 563 (Rubensplein), 8300 Knokke-Heist, elke dag open van 9 tot 21 uur tot 30 september

 

 

 toegevoegd op 06.08.2018