Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Toque-Tok

Foodnews

Toque-Tok

Roger van Damme (45) is vooral bekend van zijn lunchrestaurant Het Gebaar in Antwerpen en van zijn kunstige desserts die hij aldaar vervaardigt, hij is immers van opleiding patissier. Nu heeft hij, helemaal out of zijn box, een restaurant met alleen kipgerechten bedacht. Voor de naam zocht hij hulp bij zijn vriend Gert Verhulst van Studio 100. Tok tok, zei Gert, ideeënlegger van beroep. Van Damme hoorde daarin het Franse woord "toque", dat "koksmuts" betekent. Laat ons hopen dat Gert nu niet broedt op een show met een sprekende kip.

Afijn, ik wou wel eens weten welk ei Roger van Damme gelegd heeft. En dus ging ik op een avond wat rondscharrelen in dit gezellige nieuwe eethok, waar ik mij aan de toog van de open keuken nestelde.

Toque-Tok past in het rijtje van geformatteerde eetconcepten, waarbij een bekende chef een beperkt aantal gerechten creëert, die vervolgens in groten getale gereproduceerd worden door een uitvoerende chef ter plekke. Denk aan de gehaktballen van Wim Ballieu, de hotdogs van Jeroen Meus, de frieten van Sergio Herman.

Daarvoor moet je als recensent de klassieke gastronomische criteria even opzij zetten. Anders raak je wellicht geërgerd door het bonte allegaartje van kiphapjes dat "Tapa Toque Tok" heet: een sponzige sandwich met kip curry, een kroketje van kip, een loempiaatje van kip, een sateetje van kip, een krokant velletje van kip, ... (€ 15). De vol-au-vent daarentegen kan best mee met de versies die je in een goede brasserie voorgeschoteld krijgt (€ 15,50).

De publiekstrekker van het huis is kip aan het spit (€ 13,50 voor een halve). Sappig en mals is die zeker, maar ex-patissier Van Damme kan zijn voorliefde voor zoet niet wegsteken. Want zowel de kruidenmengeling waarmee de kip werd ingewreven, de saus die er apart bij komt, en de vinaigrette van de salade zijn nogal zoetig naar mijn smaak. Zoetekauwen kunnen daar nog warme of koude appelmoes aan toevoegen, ik hou het bij frieten die lekker knisperend zijn en naar aardappel smaken (bijgerechten tussen 4 en 5 euro).  

In het nagerecht mag van Damme zijn zoete gang gaan, en dat doet hij met een leuke vondst: een spiegeleitje in de pan, waarbij het eiwit een panacotta van citroen, limoen en yoghurt is, en de dooier een coulis van passievrucht en mango (€ 10).

Een twintigtal wijnen van overal ter wereld is per glas verkrijgbaar, helaas worden de rode - zoals zo vaak in dit type van eetgelegenheden - te warm geserveerd (tussen € 4,50 en € 9,95).

Toque-Tok is fancy fastfood: onder het motto "het hoeft niet altijd gastronomisch te zijn" beleef je hier best een leuke avond onder vrienden of familie, kinderen incluis, zonder te diep in de buidel te tasten.

 

Toque-Tok, Provinciale Steenweg 371, 2627 Schelle, tel. 03/284.00.50, www.toque-tok.com, alleen 's avonds open, gesloten op woensdagtoegevoegd op 16.12.2016