Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Bodo

Foodnews

Bodo

Er was een tijd dat chefs de meest complexe gerechten moesten bereiden om op applaus te kunnen rekenen. Vandaag lijkt het tij te keren naar meer eenvoud. Dat heeft het nieuwe Bodo in Gent goed begrepen.

Bodo is de roepnaam waarmee eigenares en kokkin Lore Moerman (30) door haar vrienden werd bedacht. Ze heeft een master in Germaanse filologie, niet zo gebruikelijk in de horeca. Maar al van toen ze als jobstudent in restaurants werkte, voelde ze dat haar hart daar lag. Dus volgde ze na haar universitaire studies een opleiding aan de hotelschool in Koksijde. Met als doel een eigen restaurant te openen.

Aan het concept dat ze heeft neergezet, merk je dat ze een brede culturele achtergrond heeft: het totaalplaatje klopt. Alles staat in het teken van eenvoud en soberheid. Het mooie interieur van architecte Lies Van Kerckhove, met witte bakstenen muren, houten vloer en tafelbladen in retro composietsteen. De spijskaart - sympathiek ingedeeld in "Eerst", "Dan" en "Erna" - met Vlaamse familiale gerechten zoals "worst met prakpatatjes" naast uitheemse klassiekers die al helemaal ingeburgerd zijn zoals falafel. En de wijnkaart met eerlijke wijnen tegen lage prijzen, zoals een Zuid-Franse landwijn van het domein Rouge Garance: dat niemand mij nu nog komt zeggen dat het onmogelijk is om voor € 23 een goede wijn op de kaart te zetten. De schuimwijn van chenin blanc uit de Loirestreek steekt menige huischampagne naar de kroon en kost maar € 7,5.

Er komt huisgemaakte rillette in een weckpot op de tafel met geroosterd brood, en ik ben al gelukkig: een van de beste die ik ooit heb gegeten. Hij staat op de kaart onder het hoofdstuk "Hapjes", maar kan makkelijk twee hongerigen spijzen. Voor € 9, alstublieft. Ook het bord met Spaanse en Italiaanse charcuterie is zonder meer voortreffelijk (€ 10). Beide worden trouwens geserveerd op kamertemperatuur en niet frigokoud, wat de smaakexpressie ten goede komt. Fijn om daaraan te denken, Bodo!

Dan volgen een genereuze portie pladijs met citroenvinaigrette en aardappelpuree (€ 19) en twee met prima gehakt gevulde tomaten met gehalveerde aardappelen in de pel bestrooid met rozemarijn (€ 16). Aan elegante presentaties verliest Lore geen tijd, wel aan de zorg om alles vers, licht en met smaak te bereiden.  

Van een jongedame die de tijdsgeest aanvoelt, verwondert het niet dat ze ook aan de vegetariërs denkt: gegrilde courgette met humus (€ 8) en aubergine met tomaat en mozzarella (€ 12) zijn voorbeelden van hoe je alleen met groenten best lekker kan koken. 

Wat Lore doet, is eigenlijk niet speciaal. Maar net daardoor onderscheidt ze zich van al die kijk-eens-wat-ik-kan-koks. Ze toont dat leuk en goed tafelen heel wat eenvoudiger en goedkoper kan zijn dan sommigen ons willen doen geloven.

 

Bodo, Burgstraat 2, 9000 Gent, tel. 09/256.29.00, www.bodo.gent, gesloten op zondag en maandag

 toegevoegd op 13.09.2015