Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Eten tussen kunst en design

Foodnews

Eten tussen kunst en design

Deze zomer is een ideale periode om de nieuwste culinaire trend te ontdekken: eten tussen kunst en design. Want een van de pioniers daarvan ligt pal op de zeedijk van Oostende, in een beschermd art deco-gebouw: een eigenzinnige combinatie van een kunstgalerij, een vintage meubel- en designzaak, een kledingwinkel en een hip eetcafé.

Op de eerste verdieping heb je via een groot raam een panoramisch zicht op de zee. "Ons tableau vivant", zegt eigenares Ann Rommelaere (47). Zij werkte freelance in de mediawereld en organiseerde voor het toerismebureau van Oostende een evenement waarvoor ze een expositieruimte nodig had. Zo ontdekte ze dit art deco-gebouw op de dijk: "Ik was meteen verkocht. Alles waar ik mee bezig was en wat ik nog graag wilde doen, kon ik hier samenbrengen."

Ann kookt graag en staat zelf in de keuken, samen met een team. Een vaste kaart wilde ze niet, ze verandert haar gerechten in functie van het seizoen en het aanbod. Verse producten van de zee spelen een hoofdrol, de gerechten gaan van heel eenvoudig (boterham met grijze garnalen of met gebakken tongkuit) tot creatief (zwarte risotto met gebakken inktvis of Noordzeekrab met quinoa). De prijzen schommelen tussen € 6 (voor een dagsoep) tot € 26 (voor een halve kreeft). Wil je alleen een koffie of een glas champagne? Dan ben je even welkom.

Eten en drinken kan binnen en buiten: op de eerste verdieping vòòr het grote raam, of op het terras van de dijk waar Ann een mix van vintage stoelen heeft gezet. "Maar eigenlijk mag je overal zitten waar je wil", zegt ze, "Ik wil geen sfeer van een restaurant creëren, je moet hier echt kunnen relaxen." Het zicht op de zee is er altijd gratis bij.

In de Europese Wijk in Brussel, op een groot open plein, ging dit jaar een gelijkaardig concept open. Living Room is een designwinkel op twee verdiepingen waar je ook kan eten. De initiatiefnemer is een jonge Fransman, Maxime Pain, in een vorig leven bedrijfsconsultant. De stijl van de meubels is Scandinavisch en vintage, en je mag op alle tentoongestelde stoelen, zetels en tafels plaatsnemen om te eten. Er is ook keukengerei te koop.

Voor het culinaire gedeelte zorgen twee jonge vrouwen met een passie voor gezonde voeding. Je ziet ze bij het binnenkomen meteen staan in de open keuken, waar ze hun gerechten vers bereiden: salades en quiches (€ 6), een wisselende dagschotel met veel groenten (€ 13) en cakes, brownies en fruittaarten (vanaf € 2). Je kan hier ook terecht voor het ontbijt met onder meer versgeperste vruchtensappen, huisbereide granola en een uitgelezen selectie van thee en koffie.


- Galerie Beau Site (Art Design Food), Albert I Promenade 39, 8400 Oostende, tel. 059/278 519, www.galeriebeausite.com, open van donderdag tot zondag van 10.30 u. tot 19 u. (in het weekend tot 22 u.)

- Living Room Design & Eatery, Jean Reyplein 8, 1040 Brussel, tel. 02/231.11.36, www.livingroomdesign.eu, open van maandag tot zaterdag van 8 tot 18 u.

 

 

 

 

 toegevoegd op 11.06.2015