Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Twee restaurants in Brussel van een jonge Syriër

Foodnews

Twee restaurants in Brussel van een jonge Syriër

Lang geleden dat we nog eens iets positiefs hoorden over Syrië. Maar zie, een culinaire rubriek brengt daar verandering in.

Georges Baghdi Sar kwam vijftien jaar geleden naar ons land, hij was toen elf jaar. Zijn Libanese moeder en Syrische vader waren Syrië ontvlucht en werden erkend als politiek vluchteling. Georges ging studeren aan de hotelschool van Namur en werkte nadien bij Comme Chez Soi. Dan keerde hij terug naar zijn culinaire roots: in de buurt van het Brusselse Flageyplein bouwde hij een Portugees café om tot een levendig restaurant waar hij Syrisch-Libanese tapas serveert.

De vele verschillende religies en bevolkingsgroepen hebben van het Midden-Oosten een kruitvat gemaakt. Maar op culinair vlak heeft deze verscheidenheid geleid tot een van de boeiendste keukens van deze planeet: kleurrijk, licht, creatief en expressief, met veel aandacht voor groenten en kruiden. En vòòr u nog eens lyrisch begint te doen over die "leuke nieuwe trend om gerechten te delen": in het Midden-Oosten doet men dat al eeuwen. Ook in C'chicounou krijg je geen privé-gerechtjes, ze zijn allemaal bedoeld om minstens met twee van te eten. Een leuke formule is dat je met twee personen acht verschillende bereidingen kiest voor € 35: een koopje.

Doe zoals ik: begin met enkele koude tapas. Zoals verrukkelijk gedroogd en gekruid rundsvlees (€ 6,90), huisbereide worst van runds- en lamsvlees, gekookt in een bouillon en gevuld met look en pistachenoten (€ 6,50), pittige tabouleh van platte peterselie, tomaat, ajuin en verse munt (€ 6,20) en gerookte aubergine, overgoten met een dressing van olijfolie, limoen, look en komijn (€ 6,60). Brood erbij? Er is keuze tussen Frans stokbrood en plat Libanees brood, beide van prima kwaliteit. De wijnen komen niet uit het Midden-Oosten maar uit Languedoc: geen hoogvliegers, maar best lekker en goed passend bij deze keuken. En kijk eens aan: er is zelfs Belgisch bier van het vat.

Lage prijzen trekken altijd jong volk aan, en de sfeer is bepaald lawaaierig geworden als de warme tapas eraan komen: pikante worstjes van runds- en lamsvlees, met limoen en jus van granaatappel (€ 6,90), dunne deegflap met rundsgehakt, oosterse kruiden, platte peterselie en ajuin (€ 6,90), kikkererwten met sesam, paprika en komijn (€ 5,10), gegrild brood gevuld met kip, sinaasappel en gember (€ 6,90).

Deze ambitieuze jongeman uit Syrië heeft in de buurt van het Jourdanplein een tweede restaurant geopend: L'Oriento. Met 's middags en 's avonds een buffetformule. Ik weet het, mijn gulheid kent geen grenzen: u krijgt alweer twee adressen in één rubriek.

 

C'chicounou, Giststraat 29, 1050 Elsene, tel. 02/644.10.25, www.chicounou.be, elke avond open behalve zondag /
L'Oriento, Waversesteenweg 341, 1040 Etterbeek, tel. 02/648.58.50, www.loriento.com, gesloten op zaterdag en op zondagavondtoegevoegd op 09.05.2015