Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Twee ex-geliefden, twee restaurants

Foodnews

Twee ex-geliefden, twee restaurants

Eerst even roddelen. De Brusselse sterrenchef Alexandre Dionisio (32) en zijn vrouw Anca Petrescu zijn uit elkaar. Zij behoudt het restaurant dat zijn voornaam draagt, en werft een andere chef aan: Isabelle Arpin, voordien in restaurant Auteuil in Oostende. Hij stapt in een project van de zakenman Serge Litvine, eigenaar van La Villa Lorraine: een restaurant in een glazen blok bovenop de 102 meter hoge IT Tower, La Villa in the Sky. Maar nu komt het. Restaurant Alexandre moet niet alleen zijn Michelinster inleveren, maar wordt zelfs uit de gids geschrapt. Terwijl La Villa in the Sky meteen een ster krijgt, nog vòòr Dionisio er goed en wel van start gaat. Het doet denken aan de affaire Ostend Queen, toen Pierre Wynants er consulent werd en het restaurant al een "bib gourmand" kreeg nog vòòr het open was.

In La Villa in the Sky is alles erop gericht om de welgestelde klant, die niet op een euro of honderd hoeft te kijken, te behagen: voiturier aan de voet van de toren, spectaculair uitzicht over Brussel, huischampagne Billecart-Salmon, prima wijnkaart, schitterende wijnglazen van Zalto, verfijnde gerechten met topingrediënten (carpaccio van Spaanse gamba, tarbot met Nantuasaus, Angus beef met oosterse garnituur). Maar de prijzen zijn zo hoog als deze toren: 17 euro voor een glas champagne, 145 en 175 euro voor 4 en 6 gangen, 85 tot 110 euro voor de lunch. Daarvoor hadden de porties iets genereuzer mogen zijn, en mag Dionisio een tandje bijsteken qua keukenorganisatie. Want hoewel iedereen hetzelfde menu moet nemen, en ik voor de korte versie van 4 gangen had gekozen, duurde het bijna drie uur eer ik kon beschikken. Terwijl de chef, met zijn ster op zak, geregeld wat stond rond te drentelen in zijn open keuken. Veel talent is soms zwaar om te dragen. 

Op de begane grond mikt het restaurant Alexandre ook hoog: voiturier, stijlvol onthaal door Anca Petrescu, goede wijnkaart, en prijzen alsof de Michelinster er nog altijd is (75 en 130 euro voor het verplichte menu van 3 en 6 gangen, 50 euro voor de lunch). Dat legt druk op de nieuwe chef Isabelle Arpin, maar zij toont voldoende talent om dat aan te kunnen, al wil ze dat soms met teveel ingrediënten bewijzen. Als Française vertrekt ze vanuit de Franse keuken (langoustine met ganzenlever, tarbot met kokkels), maar ze schuwt de exotische toetsen niet (duif met Noord-Afrikaanse vruchten en kruiden). Haar soufflé van oude Comté, met subtiel zoete en krokante accenten, is meesterlijk.

Voilà, beide ex-echtgenoten verdienen dezelfde score van drie bordjes: geen ruzie meer in het huishouden. En u wordt alweer verwend: twee recensies voor de prijs van één.


- La Villa in the Sky, IT Tower, Louizalaan 480, 1000 Brussel, tel. 02/644.69.14, www.lavillainthesky.be, gesloten op zaterdag, zondag en maandag  (3 bordjes)

- Alexandre, Zuidstraat 164, 1000 Brussel, tel. 02/502.40.55, www.restaurant-alexandre.be, gesloten op zaterdag, zondag en maandag (3 bordjes)toegevoegd op 15.02.2015