Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Waar vind je de betere hamburger?

Foodnews

Waar vind je de betere hamburger?

Gezonde "fast food", dat is waar we al een tijd op zaten te wachten. Want in snellere tijden hebben we vaker nood aan een snelle hap. Maar tegelijk eisen we kwaliteit, èn denken we aan onze gezondheid. Vandaar dit nieuwe culinaire fenomeen dat alsmaar meer succes kent: de betere hamburger. Hèt iconische gerecht van de "fast food", verbeterd in zijn vier componenten: een ècht broodje (in plaats van de wattige materie uit de fast food), beter en smakelijker rundsvlees (van gezonder gekweekte dieren), meer en versere groentengarnituur, en frieten die naar aardappel smaken. Alleen de kwaliteit van de wijn- en bierkaart laat nog vaak te wensen over.

Voor de oorsprong van de hamburger moeten we terug naar de dertiende eeuw. De legers van de Mongoolse krijgsheer Genghis Kahn vervoerden toen rauw vlees onder het zadel van hun paarden. Daardoor werd het mals gewreven en deels vermalen, wat het makkelijker eetbaar maakte. Toen de kleinzoon van Genghis Kahn Moskou veroverde, noemden Russische koks dit gemalen vlees "steak tartaar", naar de naam die zij aan de Mongolen gaven. Ze voegden er stilaan andere ingrediënten aan toe, zoals ajuin en ei, om het meer smaak te geven. Via de handelsroute met Duitsland raakte dit recept tot in de havenstad Hamburg, van waaruit het met Duitse emigranten naar de Verenigde Staten vertrok. Eetstalletjes in de haven van New York maakten er furore met deze "Hamburg steak", waaruit later de term "hamburger" ontstond. Het is met dit concept dat Amerika vervolgens de wereld veroverde. En als dat met de "fast food"-versie kon, waarom zou dat met een betere en gezondere variant niet lukken?

De betere hamburger vind je hier:

- Ellis Gourmet Burger: Snel groeiende hamburgerketen met locaties in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Knokke-Heist, Maasmechelen Village, en binnenkort in Amsterdam en Rotterdam. "Ellis" verwijst naar Ellis Island in New York waar de hamburger Amerika binnenkwam.

www.ellisgourmetburger.com

-  Burgerij: Hippe hamburgerketen waar voormalig VTM-sportjournalist Robin Janssens bij betrokken is. Vestigingen in Antwerpen (rechtover het MAS), Berchem en Schoten.

www.burgerij.be

- Cool Bun: "Very American" hamburgerconcept van een Belg die tijdens zijn studies in Amerika op het idee kwam om de betere hamburger bij ons te introduceren. Mèt een degelijke wijn- en bierkaart. Voorlopig twee vestigingen in Brussel.

www.cool-bun.be

- Hemgie's: Kleine keten in Brussel, met twee vestigingen, die zich toelegt op creatieve "fusion" hamburgers.

www.hemgies.be

- Il Cardinale: Vele religieuze verwijzingen in deze hamburgertent, opgericht door twee grafische ontwerpsters, rechtover het aartsbisschoppelijk paleis van Mechelen.

www.ilcardinale.be

- Burgerfolie: In een studentenstad als Leuven kon de betere hamburger niet ontbreken.

www.burgerfolie.be

 toegevoegd op 15.11.2014