Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Ontbijten tot in de namiddag

Foodnews

Ontbijten tot in de namiddag

Toon De Clerck (29) was al van jongsaf gepassioneerd door brood en patisserie. Het zat in de familie: zijn grootouders, nonkels en tantes waren bakkers. Na zijn koksopleiding ging hij dan ook ervaring opdoen bij bakkers en patissiers in binnen- en buitenland. Nadien werd hij verantwoordelijk voor brood, patisserie en desserts in het restaurant Dôme van Julien Burlat, en was hij chef patissier in Hof van Cleve van Peter Goossens. Twee jaar geleden realiseerde hij zijn jongensdroom. Op 't Eilandje in Antwerpen opende hij een bakkerij, winkel en ontbijtruimte, waar hij ambachtelijke broden en patisserie maakt. Onder meer Viki Geunes, die zich met zijn restaurant 't Zilte op de hoogste verdieping van het MAS had geïnstalleerd, werd er klant.

Het succes stimuleerde Toon om aan een volgend project te denken, deze keer in het centrum, vlakbij het Stadhuis: het werd De Broodkeuken. Hij associeerde zich daarvoor met de Antwerpse Sarah Spaanderman (28), die vroeger in bekende Antwerpse bakkerszaken heeft gewerkt en dus het klappen van de zweep kent. Vooraan is de zaak een bakkerij, waar je 18 soorten brood en taarten kan vinden. Maar De Broodkeuken is meer dan dat: je kan er ook de hele dag door ontbijten en lunchen. En alles wat je kan eten, kan je ook meenemen. Een "take-away" en "eat-in" dus, in een loftachtige ruimte met ruwe bakstenen muren: het doet wat aan New York denken. En dus kan je ook nog ontbijten om 16 uur in de namiddag: why not?

Dat ontbijt is mogelijk in verschillende varianten: van een klassieke croissant met confituur en boter, en koffie of thee (€ 5) over een "healthy" formule met yoghurt, muesli en fruit (€ 6,5) tot zelfs een bord met worst, witte bonen in tomatensaus, een spiegelei en spek (€ 9). Verse sappen zijn er in overvloed (van € 4 voor een sinaasappelsap tot € 5,2 voor een kickstart met appel, wortel en gember).

Voor de lunch zijn er broodjes die afwijken van wat je doorgaans in broodjeszaken krijgt: hotdog met kippenworst, zoetzure groenten, currymayonaise, koriander en krokante rijst (€ 7,5), een New York sandwich met gebakken rundsvlees, salade en aioli (€ 9,5), een pittabroodje met tijgergarnalen, cocktailsaus en sla (€ 9,5) of een veggieburger met gesmolten kaas en guacamole (€ 9). Bestel niet teveel ineens, want de porties zijn genereus.

Terwijl Sarah Spaanderman het gezicht van deze nieuwe zaak is, blijft Toon De Klerck vooral op 't Eilandje. Brood en taarten bakken.

 

De Broodkeuken, Hoogstraat 45, 2000 Antwerpen, tel. 03/345.70.71, www.broodkeuken.be, open van 8 tot 17 uur (winkel open tot 18 uur), gesloten op maandag en dinsdag

Bakkerij Toon De Klerck, Kattendijkdok-Westkaai 28, 2000 Antwerpen, tel. 03/225.36.57, www.bakkerijtoondeklerck.be, open vanaf 7 uur, gesloten op dinsdagtoegevoegd op 15.11.2014