Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Uit liefde voor de Belgische pistolee

Foodnews

Uit liefde voor de Belgische pistolee

Op zoek naar een broodjeszaak met goede broodjes en goed beleg? Eindelijk bestaat dat nu: Pistolet Original.

Af en toe wil je wel eens een snelle hap, bij gebrek aan tijd, honger of gezelschap. Maar al snel rijst de vraag: waar zijn de goede adressen waar je pakweg alleen een belegd broodje kan krijgen en toch met smaak en plezier kan eten? In de gebruikelijke snackbars liggen veelal onduidelijke mayonaisemengsels op je te wachten. En voor goed brood kan je er al evenmin terecht.

Gelukkig is er nu Pistolet Original, een broodjeszaak waar de authentieke "pistolet" (of "pistolee" in schoon Vlaams) wordt geherwaardeerd, inclusief het beleg. Wie kent de geur, smaak en textuur van zo'n echte "pistolet" nog, dat ronde broodje met een gleuf in het midden? Lekker krokant vanbuiten en met luchtig kruim binnenin, doet het je denken aan die zondagochtenden van vroeger toen je moeder of vader met een papieren zak vol heerlijk aroma van versgebakken pistolets naar huis kwam. Yves Guns, een artisanale bakker, levert zulke broodjes nu elke dag in Pistolet Original.

"Nergens anders vind je dit ronde broodje, alleen in België", zegt Valerie Lepla die dit concept ontwikkelde. Zij heeft sinds haar kinderjaren een passie voor lekker eten en runt ook een pr-bureau in het domein van cultuur en gastronomie. Ook voor het beleg van haar pistolets zocht ze authentieke specialiteiten van onze eigen culinaire traditie: gekapt met pickles, preskop met Gentse mosterd, "bloempanch" met appeltjes, potjesvlees, Ardense hesp, rosbief met knolselder, rolmops, salade van noordzeekrab, plattekaas met radijzen en ajuin, chocopasta van Marcolini ...  (van € 0,90 voor een pistolet met alleen gezouten boter tot € 8,80 voor een beleg van gerookte paling met waterkers). Regelmatig vraagt ze ook een gekende kok om een origineel beleg te creëren. Zo presenteerde Lionel Rigolet van Comme Chez Soi onlangs een "pistolet met duo van rivierkreeft en parelhoen".

Pistolet Original lijkt een beetje op een kruidenierswinkel van vroeger. Je kan er een belegde pistolet aan de toog of aan een tafel eten, of hem gewoon meenemen. Je kan ook pistolets aan huis of aan je bedrijf laten leveren.In lijn met het seizoen werden ook enkele zomerse pistolets bedacht: met tonijnsalade en zeste van citrusvruchten, met verse geitenkaas en posteleinsalade, met asperges en kriekvinaigrette ... En wat denk je van een pistolet met geplette Belgische aardbeien, suiker en citroen? Alleen al door dit te lezen loopt het water je toch al in de mond?

Pistolet Original, Joseph Stevensstraat 24-26, 1000 Brussel, tel. 02/880.80.98, www.pistolet-original.be, elke dag open van 8 tot 18 u.

 toegevoegd op 22.06.2014