Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Dagelijkse kost van Jeroen Meus nu ook kant-en-klaar (of toch bijna)

Foodnews

Dagelijkse kost van Jeroen Meus nu ook kant-en-klaar (of toch bijna)

Jeroen Meus heeft net zijn contract met de VRT verlengd tot eind 2016, en zijn eerste voorbereide gerechten liggen in Carrefour. De zaken gaan dus goed voor onze bekendste tv-chef, maar smaken die gerechten ook goed? Ik testte ze uit.

Jeroen Meus werkte voor deze maaltijden samen met het bedrijf Star Meal, tien jaar geleden opgestart door Lieven Vanlommel die van bij de aanvang veel aandacht had voor groenten. Star Meal levert salades, pasta's en warme en koude gerechten aan bedrijven, festivals, tankstations, winkelketens en supermarkten. Star Meal telt 75 werknemers en participeert ook in de fastfoodketen The Foodmaker. Meus en Vanlommel kennen elkaar van toen ze studeerden in de kokschool Ter Duinen in Koksijde. Lieven Vanlommel won vorig jaar de trofee voor Vlaamse Jonge Ondernemer.

Eerste vaststelling: dit zijn geen kant-en-klare maaltijden die je zomaar in de oven of microgolf hoeft te schuiven, het zijn eerder maaltijdpakketten met alle benodigde ingrediënten waarmee je dus nog zelf aan de slag moet. Het voordeel is dat het frisser en verser oogt dan een volledig voorbereide maaltijd en omdat je de verschillende ingrediënten nog in hun natuurlijke staat ziet, heb je er meer vertrouwen in. De porties zijn afgewogen, de groenten werden gewassen en versneden, de sauzen zijn klaar. Voor de echte bereiding moet je echter zelf instaan. Rijst, noedels en pasta moeten in water gekookt worden, groenten moeten gestoofd en gewokt worden, en dus moet je bij de les blijven en de kooktijden in het oog houden. Voor de kruiding met peper en zout moet je ook zelf zorgen, net als voor het dresseren op de borden.

Het concept bestaat voorlopig in 3 versies: "vegetarische curry", "wok met groenten en noedels", en "orecchiette pasta met spinazie en drie kazen". Elk maaltijdpakket is bedoeld voor 2 personen en kost 7,90 €. Dat is een scherpe prijs, maar heeft natuurlijk te maken met het feit dat er geen vis of vlees bij zit. Het zijn dus eigenlijk alledrie vegetarische maaltijden. Op elk pak staat trouwens een tip om er vis of vlees aan toe te voegen.

Een detail misschien, maar toch: je wordt geacht het pak met de ingrediënten in de koelkast te bewaren, maar er zitten ook ingrediënten bij waarmee je dat eigenlijk best niet doet, zoals olijfolie en sauzen die door koeling kunnen opstijven. Dat hoeft op zich geen kwaliteitsverlies te betekenen maar om ze makkelijk te gebruiken, moeten ze dan wel opnieuw op temperatuur komen.

"Snel en makkelijk in 5 stappen" staat op de verpakking. "Geen afval en klaar in maximum 15 minuten", zegt het persbericht." Is dat zo? Wij namen de proef op de som en bereidden de drie maaltijden die vanaf maandag beschikbaar zijn. De volledige uitleg over de bereiding vind je binnenin het pak zelf. Enige afval is er natuurlijk wel: het karton, de plastic potjes en de folies waarin de ingrediënten verpakt zitten.
Hieronder vind je mijn oordeel over de drie maaltijden die voorlopig beschikbaar zijn.

 
Orecchiette pasta met spinazie en drie kazen: matig

- Het minst goede gerecht van de drie, vooral door het gebrek aan kaassmaak van de "saus met drie kazen". Er is flink wat peper en zout nodig, maar dat lost het probleem natuurlijk niet op.
- Vermits spinazie sterk krimpt bij het stoven, raakt deze groente wat bedolven onder de pasta en saus.
- Wie de pasta echt al dente wil, proeft best eens vòòr de aanbevolen kooktijd verstreken is.

 Vegetarische curry: positief

- Men gaat ervan uit dat iedereen weet hoelang rijst moet koken, want de kooktijd staat niet vermeld (10 minuten).
- Prinsessenbonen hebben meer tijd nodig om gaar te worden dan de andere ingrediënten, dus voeg je ze eigenlijk best vroeger toe dan aangegeven op de verpakking, omdat anders de rest tè gaar wordt.
- De smaak van de curry is goed gedoseerd, de schakering in smaak en presentatie is geslaagd. Bijkomende kruiding is eigenlijk niet nodig.

 Wok met groenten en noedels: positief

- De woksaus ziet er wat vettig en onsmakelijk uit, maar eens vermengd blijkt ze best mee te vallen, al is de hoeveelheid royaal ten opzichte van de andere ingrediënten. Het gerecht oogt en smaakt eigenlijk beter met minder saus.
- Meus is niet in de val van de overdreven zoetheid getrapt, die zovele oosterse gerechten kenmerken.
- Mits wat zout in het kookwater van de noedels (en dan nog), is kruiding eigenlijk niet nodig.

 Eindconclusie

- Jeroen Meus is sterk bekommerd om zijn imago (je hoeft maar over hem te schrijven en hij hangt aan de lijn), en daarom is het best geloofwaardig dat hij met dit concept niet over één nacht ijs is gegaan. Er is duidelijk over nagedacht, en doorgaans zit de dosering van de smaken goed.
- De gerechten zijn zeker niet zwaar of vet. Er werd rekening gehouden met de eigentijdse consument die licht en gezond eten belangrijk vindt.
- De tijdbesparing heeft alleen betrekking op het werk vooraf: wassen en versnijden van de groenten en bereiden van de saus. Voor alles wat daarna komt, blijft het werk eigenlijk hetzelfde.
- De hoeveelheid saus is royaal ten opzichte van de andere ingrediënten, wat de smaak eenvormig dreigt te maken. Het strekt tot aanbeveling om minstens een gedeelte van de saus apart op te warmen en dan naar eigen persoonlijke voorkeur toe te voegen. Ook de totale hoeveelheid olijfolie is niet nodig.
- Kruiding met peper en zout is soms wel, soms niet nodig (en sowieso afhankelijk van ieders voorkeur). Het is dus best vooraf te proeven vòòr je het zout- en pepervat boven haalt.

 

 

 



toegevoegd op 19.10.2013