Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Oudste restaurant van Antwerpen opnieuw open

Foodnews

Oudste restaurant van Antwerpen opnieuw open

Drie culinaire ondernemers blazen De Rooden Hoed nieuw leven in

De Rooden Hoed is het oudste restaurant van Antwerpen (1750) en is gelegen in het centrum van de stad, aan de voet van de kathedraal. Medio 18e eeuw was die locatie de plaats waar men afstapte “te voet en te peerd”, waar men de koets nam, waar reizigers en handelslui stopten om iets te drinken, te eten en zich te verfrissen. Ook de paarden werden op deze plaats verzorgd, geruild en gekocht. Van hieruit ging men weer op weg richting Brussel, Leuven en Tienen.

Over de oorsprong van de naam “De Rooden Hoed” doen meerdere verhalen de ronde: het ene verwijst naar de vuurrode tegelvloer die er nog steeds ligt, het andere verhaal zou verwijzen naar de vicaris van de kathedraal die altijd getooid was met een rode hoed. Meer waarschijnlijk is echter dat het pand, bij gebrek aan huisnummers toen, werd genoemd naar het rode pannendak: “het huys met de rooden hoed”.

Het restaurant bouwde naam en faam op dankzij hun mossel- en visspecialiteiten en hun uitmuntende streekgerechten, maar het raakte stilaan uitgeleefd. Vandaar dat het werd overgenomen door drie culinaire ondernemers (foto): Cas Goossens die de zaakvoerder is, culinair- en etiquetteconsultant Kevin Strubbe en Hans Lachi, de kok.   Zij zorgden ervoor dat het pand zijn glorie van weleer terugvond, en zetten de traditie verder.

Het hele concept verwijst naar de tijd van toen. Daarom staan er ook heel wat klassiekers op de kaart: paling in ’t groen, konijn met abdijbier, waterzooi, maar dé specialiteit van het huis zijn de schaal- en schelpdieren. De prachtige marmeren zeevuchtenbar staat centraal in De Rooden Hoed en doet het water in de mond lopen met een mooi assortiment kreeft, oesters, wulken, krab, … en andere zeevruchten. 

Naast een uitgebreide wijnkaart, worden er ook bieren gesuggereerd bij de gerechten. Liefst 7 bieren zijn van het vat verkrijgbaar. In het huisaperitief zit zelfs Belgisch bier verwerkt: een bodempje Liefmans Cuvée Brut overgoten met frisse crémant van Saumur.

De Rooden Hoed is vijf dagen per week geopend en er kan doorlopend gegeten en gedronken worden. Het is zeer aangenaam vertoeven buiten op het terras aan de Oude Koornmarkt. De gevel en het interieur werden opgefrist maar de authentieke elementen werden bewaard. Het pand is licht en ruim dankzij kristallen luchters, wandverlichting en vele ramen die daglicht toelaten.

Grand Café De Rooden Hoed, Oude Koornmarkt 25, 2000 Antwerpen, tel 03 289 09 09, www.deroodenhoed.be, doorlopend open van 12u00 tot 22u30, gesloten op maandag en dinsdagtoegevoegd op 30.05.2013