Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Eten in de wolken

Foodnews

Eten in de wolken

Het is duidelijk een trend: eten en drinken op dakterrassen en rooftopbars. Zicht op de skyline inbegrepen.

Wellicht valt het moeilijk voor koks om het toe te geven, maar mensen komen niet alleen naar een restaurant voor hun kookkunst. Dat alleen de inhoud van het bord telt, geldt misschien voor sommige inspecteurs van gidsen, maar niet voor de meeste mensen. Bij vele restaurateurs hoor je dat klanten steeds meer verwachten van een restaurant: "Vroeger moest je bij wijze van spreken gewoon de deur opendoen en eten serveren, maar dat volstaat vandaag niet meer."

Tafelen kadert in een totaalbeleving. We willen vandaag niet alleen goed eten, we willen ook iets meemaken. En daarin spelen allerhande factoren een rol, zoals de locatie van het restaurant, de omgeving en het zicht rondom.

Die evolutie heeft geleid tot de nieuwe trend van dakterrassen en rooftopbars, vooral tijdens de zomermaanden: er wordt letterlijk op het dak van een gebouw gegeten en gedronken. Sommige houden het bij cocktails en fingerfood, andere serveren volwaardige maaltijden. Het zicht op de skyline krijg je er gratis bij. En met een beetje geluk maak je nog een after-party mee.

 

Rooftopbars en dakterrassen vind je hier: 

- Skybar Antwerp: cocktails, champagne, fingerfood en een heus menu in 3 en 4 gangen op het dak van het Lindner Hotel (Lange Kievitstraat 125, 2018 Antwerpen, www.skybarantwerp.be, elke dag van 16 tot 24 u., tot 31 augustus)

- Les Jardins Suspendus: rooftopbar op het dak van Parking 58, pal in het centrum van Brussel (Bisschopsstraat 1, 1000 Brussel, www.lesjardinssuspendus.be, vrijdag en zaterdag van 15 tot 24 u., zondag van 12 tot 22 u., tot half september)

- Gaston: een cocktail, een lichte lunch of een uitgebreid diner, het kan allemaal in deze rooftopbar op de gerenoveerde Galveston-site (Hurstweg 8, 9000 Gent, tel. 0496/10.92.09, www.gaston-gent.be, weekdagen van 12 tot 22 u., zaterdag van 18 tot 22 u., tot 29 augustus)

- Belair: geen hippe cocktails op dit dakterras van de Antwerpse luchthaven, eerder traditionele brasseriegerechten, maar de vliegtuigen die je ziet opstijgen en landen, doen aan vakantie denken (Luchthavenlei 1, 2100 Antwerpen, tel. 03/239.14.08, www.belair-antwerpen.be, elke dag bij mooi weer van 11 tot 21 uur, tot 30 september)


Ook hoog in de lucht:

- MIM: lunchen op het dakterras van het Muziekinstrumentenmuseum in een van de mooiste art nouveau-gebouwen van Brussel (Hofberg 2, 1000 Brussel, tel. 02/502.95.08, www.restomim.com, elke dag van 10 tot 16.30 u. behalve maandag)

- La Villa in the Sky: verfijnde gerechten van Alexandre Dionisio (1 ster) in een glazen blok bovenop de 102 meter hoge IT Tower, met 360°-zicht over Brussel (Louizalaan 480, 1000 Brussel, tel. 02/644.69.14, www.lavillainthesky.be, gesloten op zaterdag, zondag en maandag)

- 't Zilte: creatief tafelen bij topchef Viki Geunes (2 sterren) op de bovenste verdieping van het MAS, met spectaculair zicht over Antwerpen (Hanzestedenplaats 5, 2000 Antwerpen, tel. 03 283 40 40, www.tzilte.be, gesloten op zaterdag, zondag en maandagmiddag)

- Dinner in the Sky (foto): topchefs koken voor een tafel tot 22 personen die met een kraan op grote hoogte wordt gebracht (www.dinnerinthesky.be - www.dinnerinthesky.com)

 

 

 

 



toegevoegd op 29.06.2015