Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Friture Renť

Friture Renť

"Giene chichi", zeggen ze in Brussel. Dat is een goede typering voor Friture René, een tot restaurant uitgegroeide frituur in hartje Anderlecht, waar je eenvoudige gerechten eet aan tafels met roodgeruite "toile cirée". Vergis u niet: eten wordt hier serieus genomen. De ingrediënten zijn van goede kwaliteit, de bereiding gebeurt volgens de regels van de kunst. Dit huis van vertrouwen heeft dan ook een traditie te verdedigen, die teruggaat tot de jaren dertig. Toen al begon een zekere René, exact op deze plaats, met een frituur. Later, in het begin van de jaren zeventig, nam de vader van de huidige eigenaar de zaak over. Het was intussen weliswaar een restaurant geworden, maar de term "friture" werd bewust behouden. Wellicht om de vele buurtbewoners, die hier al decennialang vaste klant zijn, niet te bruuskeren.

Vandaag staat de zoon in witte t-shirt te koken in de open keuken die de vroegere frituur verraadt. Zijn eigen zoon – de kleinzoon dus - staat in voor de bediening en ziet het helemaal zitten om de zaak later over te nemen. Vader is afkomstig van Oostende en trouwde met een Waalse, de zoon heeft een Chinese vriendin die ook in de zaak werkt: Brussel in een notendop.

De nostalgie spat van de betegelde muren, spiegels en oude vloeren: hier is het heerlijk toeven, de frituurgeur neem je er graag bij. Reserveren kan niet, niemand komt hier om een hele avond lang te tafelen. Het huis maakt zich sterk dat je altijd bediend wordt, al moet je misschien een halfuurtje wachten aan de prachtige houten toog waar Bel pils uit de tapkraan stroomt.

Op de vaste kaart met geplastificeerde bladen niets dan klassiekers uit de Belgische burgerkeuken: garnaalkroketten, omeletten, gebakken zeetong, kabeljauw met tartaarsaus, paling in 't groen, biefstuk béarnaise, "filet américain", en een lange reeks mosselen in verschillende bereidingen. Allemaal verkrijgbaar met frieten "à volonté".

Mijn oog viel op het krijtbord met suggesties, meer bepaald op de zes oesters "perle blanche": mijn absolute favorieten onder de "creuses". Ze waren iets te groot naar mijn zin, maar de kwaliteit was voortreffelijk. Het glas "Muscadet sur lie" paste er perfect bij. Vader en zoon noemen zich geen wijnkenners, maar ze kopen niet om het even wat. Dat bewees ook de rode Saint-Nicolas de Bourgueil, waarvoor zelfs nieuwe en grotere wijnglazen op de tafel kwamen. Aan de glazen merk je snel welk belang een restaurant hecht aan wijn.

Als hoofdgerecht bestelde ik gebakken zeetong, wellicht dacht men dat ik met één exemplaar niet voldoende zou hebben: ik kreeg er twee, omdat het zogenaamd "solettes" waren. In vele restaurants krijg je dit formaat als volwassen zeetong opgediend. Het pittig op smaak brengen van een frisse, knapperige, groene salade is een kunst die verloren is gegaan, hier kent men dat nog.

Aan de overzijde van de tafel werd er al even duchtig gesmikkeld van een bord mosselen op Provençaalse wijze. De schelpdiertjes waren met zorg gekozen en bereid zoals het hoort: net beetgaar en nog sappig.

Culinaire acrobatieën moet je in Friture René niet verwachten, hier kom je om te smullen en tevreden van tafel te gaan. Ook qua prijs voel je je niet bedrogen. Neem wel cash mee, want krediet- en andere kaarten zijn hier nog niet doorgedrongen. De rekening was in euro: het enige wat je er hier aan herinnert dat de tijden veranderd zijn.


Gegevens
Friture Renť
Verzetsplein 14
1070 Brussel
02/523.28.76