Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant CaffŤ Al Dente

CaffŤ Al Dente

Als restaurateurs ook wijnverkoper willen blijven, moeten ze iets aan hun veel te hoge prijzen doen: het publiek blijft dit niet pikken. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Caffè Al Dente: in deze Italiaanse enoteca-trattoria wordt gewoon een vast en redelijk bedrag aangerekend bovenop de normale verkoopprijs. Van èlke wijn, goedkoop of duur. Zo kan je nog eens een topwijn drinken bij de maaltijd, in de meeste restaurants is dat niet meer mogelijk.

Topwijnen genoeg hier: de wijnkaart – met 500 referenties, allemaal uit Italië - is zonder meer uniek. Alle regio's en de beste domeinen zijn vertegenwoordigd. Een tiental wijnen kan je per glas krijgen. Je kan ook flessen aankopen: het voorste gedeelte van het eethuis is een winkel. Hier zitten wijnfanaten achter, zoveel is duidelijk.

Michele Rosa, geboren uit een Italiaanse vader en een Belgische moeder, werkt samen met zijn echtgenote Sinem, die van Turkse afkomst is en in de open keuken staat.
Het concept van "winkel-restaurant" dat dit duo heeft neergezet, is een schot in de roos: sympathiek, informeel, levendig, en met oog voor kwaliteit.

Dat merk ik meteen aan de "spumante" die als aperitief wordt voorgesteld: Bellavista uit Franciacorta, de Champagnestreek van Italië. Zoals de nieuwe trend het wil, wordt hij uitgeschonken in een groot wijnglas. De kwaliteit is uitmuntend. Waarom zou je nog trieste huischampagne drinken die de helft duurder is?
De Siciliaanse rode wijn van het domein Terre Nere werd gemaakt van nerello mascalese, een minder bekende lokale druif maar een van de fijnste ter wereld. Je moet al ver zoeken om zo'n mooie wijn tegen zo’n prijs rechtstreeks bij een invoerder te vinden.

Genoeg gedronken: ik ben hier ook om te eten. Hoe zou een jonge vrouw van Turkse afkomst zich uit de slag trekken met Italiaanse recepten?
"Sinds we getrouwd zijn, is ze volbloed Italiaanse", zegt Michele Rosa.
Er wordt alvast gewerkt met verse ingrediënten. Dus zijn er weinig gerechten, en het aanbod wisselt dagelijks. Zowel het krijtbord in de zaal als de website worden elke dag aangepast.

"Crostini al lardo", geroosterd brood met spekvet, is een prettige combinatie van krokant en smeuïg.
Als "primi patti" komt er "mezze maniche" (korte buisjespasta), gedoseerd vermengd met een fijne saus van langoustinestaarten en kerstomaat.
Aan de overkant van de tafel is de "tagliatelle alla carbonara" (met ei en spek) een pasta van het stevige soort.
Het hoofdgerecht is "salsiccia Toscana alla griglia". Deze gegrilde boerenworst, ontdaan van zijn vel, wordt geserveerd met aardappel in de schil met rozemarijn en/of kikkererwten.

De culinaire stijl is duidelijk: dit is de landelijke, wat rustieke Italiaanse keuken, vers en smakelijk. Ik vermoed dat heel wat "mamma's" zo koken voor hun familie.
Er volgt nog kaas, goed geaffineerd, de "dolci" hoeven voor mij niet meer.

Naar Caffè Al Dente ga je met plezier terug, niet in het minst voor de redelijke prijzen. En als wijnliefhebber voor de schitterende wijnkaart.


Gegevens
CaffŤ Al Dente
Dekenijstraat 87
1190 Ukkel
02/343.45.23
www.caffealdente.com