Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Couvert Couvert

Couvert Couvert

Wat had ik weer zin om te gaan eten! Nooit is er een dag waarop ik mij alleenlijk wil voeden: altijd zoek ik genot, spanning, verrassing, ontdekking in het bord! Er zijn restaurants waar dat moeiteloos lukt, nooit hoeven zij zich te verschuilen achter excuses: het is er gewoon altijd goed, of heel goed.

Zo'n restaurant is Couvert Couvert. Het kader, de keuken, de wijnkaart, de bediening: het is er allemaal van hoog niveau. Tegelijk is de sfeer informeel en relaxed. Die combinatie is voor een restaurant vandaag de sleutel tot succes.

Goed bekeken dus van stichter Wouter Vandenhaute, baas van Woestijnvis, en naar verluidt zelf een foodie. Maar het moet gezegd: alles is pas echt in een stroomversnelling gekomen toen de gebroeders Laurent en Vincent Folmer, en Veerle Nijs, de echtgenote van Laurent, hier aan het creatieve roer kwamen. Ze werden daar overigens voor beloond met een Michelinster.

Eindelijk een goede huischampagne: de verrukkelijk strakke Robert Moncuit werd op de juiste temperatuur parelend in het glas geschonken. Liefst vijf verschillende hapjes kwamen dat eerste moment van gelukzaligheid versterken: het talent van de koks was nu al onmiskenbaar.

Het degustatiemenu is hier de beste culinaire deal die je kan maken. Omdat het mijn levenstaak is u volledig en correct te informeren, koos ik voor de vijf gangen. Ik had echter geen zin om weer eens de heilige Sint-Jakob op mijn bord te krijgen, en vroeg of dat eerste voorgerecht vervangen kon worden door de oesters "perle blanche" met komkommer, wasabi en gelei van het oesterwater. Gelukkig kon dat: het was een tintelende smaaksensatie die ik niet had willen missen.

De daaropvolgende skrei (kabeljauw die rond Noorwegen gevist wordt vòòr het paaien) was kraakvers, perfect gegaard en kwam door de gedoseerde begeleiding met schelpdieren, citroen en peterselie helemaal tot zijn recht.

Naar het derde voorgerecht was ik meer dan nieuwsgierig: noordzeekrab is niet meteen de fijnste krabsoort die er in onze wereldzeeën huist. Maar weer werd bewezen hoe belangrijk een deskundige keuze van basisproducten is: samen met groene asperges en gomasio (een kruiderij van sesamzaad en zeezout) was dit een uiterst verfijnd gerecht, dat het smaakpalet verfriste vòòr het hoofdgerecht eraan kwam.

Dat was kip uit Bresse met zwarte olijven, artisjok en gnocchi, royaal gegarneerd met zwarte truffel uit Carpentras (mits de betaling van een supplement). Samen met een gerijpte rode wijn van de eigenzinnige wijnmaker Jösko Gravner uit het Italiaanse Friuli, steeg het genot naar een hoogtepunt.

De wijnkaart is overigens één lange opeenvolging van grote namen: kiezen is hier altijd een heerlijke kwelling.

De gebroeders Folmer hebben een opleiding als pâtissier, dat merk je in de nagerechten: zelfs ik - geen adept van zoet – val ervoor. Er kwam een warme brioche met peer en ijs van geuze, gevolgd door roomijs van chocolade met oranjebloesem en marmelade van sinaasappel. Bij de koffie werd de tafel nog eens volgezet met allerhande kleine, fijne zoetigheden.

Over sommige restaurants hoef je nooit te twijfelen of ze nu een topscore verdienen of niet: bij Couvert Couvert is de verhouding tussen prijs en kwaliteit zonder meer uitstekend.


Gegevens
Couvert Couvert
Sint-Jansbergsesteenweg 171
3001 Heverlee
016/29.69.79
www.couvertcouvert.be