Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant La Tavola

La Tavola

Is het omdat zijn moeder een Italiaanse is? Omdat zijn vader een uitstekende kok is die verschillende goede restaurants uitbaat in Mons? Of omdat hij ervaring opdeed in gereputeerde eethuizen als Paul Bocuse, Le Chalet de la Forêt en Sea Grill? In elk geval zet de jonge Charles Broutard (25), achter de schermen geholpen door zijn vader, hier een sterke Italiaanse keuken neer tegen scherpe prijzen (55 en 65 euro voor 4 en 5 gangen, meeste gerechten à la carte tussen 20 en 25 euro).

Het zal niet de omgeving zijn die hem Italiaanse inspiratie geeft. Het restaurant maakt deel uit van een businesshotel, en dat is aan het nogal koele interieur te merken. Maar de stukjes pizza en Parmaham die als hapjes vooraf op de tafel komen, maken meteen duidelijk dat de Italiaanse eetcultuur hier serieus wordt genomen: de korst van de pizza is heerlijk knisperend, de garnituur van tomaat vers en sappig, de Parmaham flinterdun gesneden en van topkwaliteit. Productkennis heeft de jonge Broutard ongetwijfeld met de paplepel meegekregen van vader Luc.

Ook de wijnkaart getuigt ervan: een défilé van prima domeinen in elke prijsklasse uit elke wijnregio van Italië, met daarbij een tiental wijnen per glas die niet, zoals in menig restaurant, voor de kwaliteit op de wijnkaart moeten onderdoen.

En dan die ravioli! Twee zijdezachte exemplaren met net voldoende beet, gevuld met de beste ricotta* die ik ooit heb geproefd, gewenteld in net voldoende schuimende boter met salie, en daarover wat oude pecorino geraspt. Dit is de Italiaanse keuken zoals ze moet zijn: eenvoudig, puur, verfijnd, elegant, met weinig ingrediënten, en elk ingrediënt van topkwaliteit.

Die filosofie wordt minder strikt toegepast in het gerecht dat vòòr de ravioli kwam: carpaccio en andere structuren van rode biet met gebakken eendenlever en gerookte paling. Alweer zijn de ingrediënten onberispelijk, maar als antipasto is dit nogal rijk en barok. Al zullen grotere smulpapen dan ik hieraan geen aanstoot nemen.

Het hoofdgerecht, waaraan Italiaanse koks doorgaans minder aandacht schenken dan aan hun pasta, is hier excellent: lamszadel en lamskotelet van voorbeeldige kwaliteit en cuisson, vergezeld van kleine artisjok en aardappelkroketjes met bonenkruid.

Ten slotte toont de chef dat een Italiaans nagerecht beter en creatiever kan zijn dan tiramisu en panna cotta: twee kleine vijgen, rijp maar niet overrijp, met verrukkelijk ijs van fior di latte, in een soep van ricotta opgefrist met ijskoude grappa.

De kans is groot dat u dit restaurant minder gezellig vindt dan de Italiaanse eethuizen die u al kent. Maar u zal ver moeten zoeken om beter Italiaans te eten. 


Gegevens
La Tavola
Chaussée de Maubeuge 225
7022 Mons
tel. 065/70.70.79
www.facebook.com/LaTavolaMons