Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant L'Auberge des MaÔeurs

L'Auberge des MaÔeurs

De Verenigde Staten zijn niet alleen het land van fast food: ook het farm-to-table concept, de volstrekte tegenpool ervan, is er geboren. Farm-to-table betekent dat producten rechtstreeks van de boerderij, via de keuken van het restaurant, op de tafel van de gasten belanden.

Een voortrekker hiervan is de Amerikaanse chef Dan Barber. Hij vestigde zijn restaurant Blue Hill at Stone Barns, 50 kilometer ten noorden van New York, letterlijk in de gerenoveerde schuur van een boerderij: korter kan de keten niet zijn. Ik moet er wel bij vermelden dat de boerderij eigendom is van de familie Rockefeller: dat maakt investeringen altijd iets makkelijker. Maar ik at er een van mijn meest memorabele maaltijden ooit.
Barber heeft een belangrijke boodschap voor chefs: probeer niet genialer te zijn dan de natuur. Zijn interventies zijn meestal minimaal, een eerbetoon aan het pure product.

Ik moest opnieuw aan hem denken toen ik aankwam bij L'Auberge des Maïeurs, een prachtig gerestaureerde oude hoeve, als een poëtisch anachronisme middenin een Brusselse woonwijk gelegen. Sarah Potvin en Jeremy Verhelst hebben beduidend minder middelen dan de familie Rockefeller, maar hun project is wel gelijkaardig. Tien jaar geleden richtten ze een 100% biologische boerderij op. En vorig jaar openden ze in deze hoeve een restaurant, waar de producten van hun boerderij geserveerd worden. De chef is Dimitri Strasser, die 14 jaar lang werkte in een heel ander soort restaurant: La Maison du Cygne op de Grote Markt van Brussel, trekpleister van toeristen. Maar het project van de jonge dertigers - een keuken met verse, gezonde producten - sprak hem aan.

Meteen bewijst hij dat het perfect mogelijk is om volwaardige gerechten te creëren met een groente in de hoofdrol, in plaats van vlees of vis: prei gerookt in hooi met frisse geitenkaas vermengd met snippers gekonfijte ui (€ 16,50) en wilde paddenstoelen met ei, broodkorstjes en gekonfijte citroen (€ 16,50). In de hoofdgerechten herhaalt hij dat met een weelderige maar helaas overdadig gesausde mix van spruitjes, broccoli, bloemkool en aardappel met cashewnoten en gefrituurde schorseneer (€ 22,50). Voor wie een paniekaanval krijgt als er geen vlees op het bord ligt, zijn er dikke filets van kip in een korst van chorizo met puree van peterseliewortel en een coulis van mango en curry (€ 27,50).

De ingrediënten zijn op zich van prima kwaliteit, maar verdrinken wel eens in de grote porties en grove presentaties. In stijl en smaak doet het allemaal nog te veel denken aan de vroegere werkplek van de chef, het toeristische hart van Brussel.

Dit jonge koppel heeft een mooi verhaal neergezet dat steun verdient. Maar met meer precisie en verfijning op het bord zou het nog veel mooier kunnen zijn.

 

 


Gegevens
L'Auberge des MaÔeurs
Sint-Pietersvoorplein 1
1150 Sint-Pieters-Woluwe
tel. 02/ 850 40 57
www.laubergedesmaieurs.be