Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Slagmolen

Slagmolen

Aan Bert Meewis van restaurant Slagmolen zie je dat hij graag kookt voor zijn klanten. De manier waarop hij het menu komt voorstellen en opnemen aan elke tafel, straalt de liefde voor het métier uit. Aan zijn "embonpoint" (zoals de Fransen een buik van enige omvang plegen te noemen) merk je dat hij zelf ook zeer graag eet. Hij noemt zich trouwens een discipel van Escoffier, een van de grote roergangers van de klassieke Franse keuken.

De prijzen wegen hier ook niet licht. Maar het moet gezegd dat hier met topingrediënten wordt gewerkt, en dat - zo zou snel blijken - de porties genereus zijn.

Dat hoort allemaal bij de visie van Meewis: eten moet een feest zijn, en je moet kunnen dóóreten. Het gepuzzel met ingrediëntjes in poëtische landschapjes is aan hem niet besteed. Zijn keuken is halfopen, je ziet de kok bezig en je hoort de geluiden van culinaire activiteit: ook dat is Meewis ten voeten uit. Geen mysterieus gedoe, iedereen kan zien dat hier een levende kreeft op het moment zelf in kokende bouillon wordt ondergedompeld. De helft van dat edele dier krijg je meteen daarna op je bord, met schaal en al: een echte gastronoom gebruikt zijn handen voor kreeft! Daarbij komt wat zoetzure Jazzappel, een dressing van huisbereide appelstroop (we zijn in Limburg) en een kraakverse groene salade. Dat is het. Verder geen gezeur.

De al even nobele koningskrab verschijnt in een zurige versie (gerold in flinterdunne komkommer), in een zoetere variant (met mango) en in een zilte creatie (met gegratineerde champagnesaus en kaviaar).

Het "pièce de résistance" moet nog komen. Drie dikke rugfilets van Aberdeen Angus worden overgoten met de klassieke maar eeuwig smakelijke bordelaisesaus. Schijven merg liggen te blinken bovenop cilinders van fondant aardappel.

Aan de overzijde van de tafel wordt aangekeken tegen drie kalfszwezeriken XL, onberispelijk van kwaliteit. Ze liggen op een brunoise van al dente groenten, daarbij komt een zalig smeuïge béarnaise, bereid volgens het boekje. Een apart stoofpotje van kalfswangen brengt extra plezier.

Geen Escoffierkeuken zonder dessert! Was Bert Meewis bang dat we met honger van tafel zouden gaan? Ravioli van mango, gevuld met witte chocolade, en daarbij sorbet van mango, worden aangevoerd in een portie waarmee je een tafel van vier kan voeden. Tegenover mij verschijnt een kwartet bestaande uit een taartje van peer, sorbet van peer met amandelschilfers, chocolademousse en bonbon van chocoladeijs.

In een gezellige sfeer smullen van topingrediënten, volgens de klassieke regels van de kunst bereid: daar gaat het hier om. Zoiets spreekt de welgestelde Vlaming nog altijd aan, vandaar dat Slagmolen een grote schare aanhangers heeft, ondanks de prijzen die - net zoals de kok - van het forsere type zijn.


Gegevens
Slagmolen
Molenweg 177
3660 Opglabbeek
089/85.48.88
www.slagmolen.be