Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Burnt

Burnt

Jason Spinoy (25) is uitbundig getatoeëerd en daar heb ik niets op tegen, zij het dat ik al meermaals heb vastgesteld dat menige jonge chef vandaag de kunst van de tatoeage beter beheerst dan die van het koken. Dat lijkt hier niet het geval te zijn, want Spinoy pakt meteen overtuigend uit met een aantal wervelende hapjes: een "bonbon" van rode biet en yoghurt, een krokantje van pastinaak met babbelaarkaas en bonito, een kroketje van kwartelei en miso, en een oester met ui en lardo. Zet zoveel tattoos als je wil, chef, als dat tot deze resultaten leidt! Er komt een volgend meesterwerkje aan: rauwe hamachi met rammenas, jus van mierikswortel en olie van lavas.

Zijn vrouw Laurence (26) zit ook aan de tattoos, maar overtuigt dan weer met haar wijnkennis en de uitstekende huischampagne Roger Coulon, vervolgens door bij elk gerecht een wijn te schenken die er wel voor gemaakt lijkt. En dat voor iemand die aanvankelijk kapster wilde worden. Haar drang tot conversatie en tactiele omgang met haar klanten is er wellicht een overblijfsel van.

Het is een plezier om dit gedreven duo bezig te zien: hoe ze op elkaar ingespeeld zijn, hoe ze gefocust, ordelijk en - heel belangrijk - hygiënisch te werk gaan. Uit slordigheid en chaos ontstaan nooit goede gerechten.

Ik zit op de bovenverdieping van hun restaurant L'Histoire32, waar ze zopas een nieuw eetconcept hebben gelanceerd onder de naam Burnt. In het restaurant kan je à la carte eten, in Burnt gaat het om een soort live cooking experience met een uitgebreid programma van kleine gerechten, waarbij - zoals de naam aangeeft - het vuur van houtskool een belangrijke rol speelt. Al moet ik daar op wachten tot halverwege het menu, wanneer er eindelijk een coquille op de grill belandt. Maar ze is wel van uitmuntende kwaliteit. Net zoals het varkens- en lamsvlees: het varken met gebrande prei en bearnaise van pickles, het lam met een taco van spitskool, waarin de vulling van schouderstukjes en mosterdmayonaise nogal vettig uitvalt.  

Burnt is donker en cosy, met slechts zes plaatsen aan de toog en zes aan tafel. Waarom zo'n kleinschalig initiatief als je beneden een goed draaiend restaurant hebt? De onbedwingbare drang om zich af en toe creatief helemaal uit te leven, zegt Laurence. Daar betaal je een pittige prijs voor: 95 euro voor het menu, 45 euro voor de aangepaste wijnen, 16 euro voor een glas champagne. Kortom: je zit meteen boven de 150 euro per persoon, zonder water en koffie of thee. Maar je krijgt er wel een boeiende culinaire performance voor in de plaats, met een strak tempo zodat ze geen moment verveelt.

Met zijn inwoners die "ajuinen" worden genoemd, en zijn carnaval met "voil jeanetten", heeft Aalst ook op het culinaire vlak geen denderend imago. Spinoy en Menten zijn goed op weg om dat te veranderen.

 

 

 


Gegevens
Burnt
Molenstraat 52
9300 Aalst
tel. 0475/49.09.94
www.burnt.eu