Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Les Années Folles

Les Années Folles

De naam doet aan een of andere retro-brasserie van de Franse slag denken, en meer verwacht je ook niet langs deze wat troosteloze steenweg. Maar aarzel niet, ga binnen: u zal verrast zijn over het talent van de jonge chef Gino Lemmens. Laat u evenmin afschrikken door de wat stroeve ontvangst door zijn vrouw Katja Kulakova die van Wit-Russische afkomst is: ze is gewoon wat verlegen. En dat hoeft ze eigenlijk niet te zijn, want ze ontpopt zich gaandeweg tot een prima gastvrouw die bovendien tegen zeer redelijke prijzen een wijnkaart heeft samengesteld die getuigt van kennis en inzicht. Vraag haar gerust om raad: ze antwoordt helder en duidelijk, zonder onnodige lyriek.

Het koppel zette het hotel-restaurant Noah in Kasterlee op de kaart door het een bib gourmand van Michelin te bezorgen. Vorig jaar voelden ze zich zelfzeker genoeg om met een eigen restaurant te beginnen. Dat bleef tot hiertoe onder de radar want ze zijn geen tafelspringers, eerder stille werkers met focus op hun job, niet op de spotlights. De ruimte is klein, met slechts 16 zitplaatsen en 2 toogkrukken. Er is maar één menu in 3, 4 of 5 gangen dat de chef aan tafel komt voorstellen, de prijzen bevinden zich onderaan de markt. Naast het koppel werkt slechts één iemand mee in de open keuken. Maar al van bij de hapjes weet ik: deze chef heeft het.

Hoe hij delicaat gemarineerde zalmforel combineert met krokante radijs, wei en olie van dille: het lijkt zo eenvoudig, maar het is zo fris, levendig en lekker. Vervolgens komt hij vegetarisch sterk uit de hoek met ravioli van prei en bimi (Japanse aspergebroccoli), bedekt door een espuma van oude kaas met zalvend zachte textuur en uitgesproken smaak, nog versterkt door verse, pittige, groene kruiden.

Als hoofdgerecht presenteert hij een koude en warme bereiding met kalfsvlees: een verrukkelijk aangemaakt toptartaartje van kalf met snippers knapperige bloemkool, daarnaast een stuk van de lende in zijn natuurlijke jus met gekonfijte aardappel, gekookte oranje wortel en gepekelde gele wortel, ui en champignon, in een verzorgde compositie met precieze gaartijden en afgelijnde smaken.

Smaakcontrasten zorgen voor spanning in een soort crumble van witte chocolade met gember, vanille-ijs en granité van koffie.

Gino Lemmens is creatief op de juiste manier: hij gaat zorgvuldig en beheerst te werk, zoekt het niet te ver, beperkt het aantal ingrediënten, en slaagt erin delicate en uitgesproken smaken te verenigen tot een samenhangend en spannend geheel.

Laat u niet misleiden door de retro-naam: dit is een eigentijdse productkeuken die een topscore verdient. 

 

 


Gegevens
Les Années Folles
Mechelsesteenweg 112
2018 Antwerpen
tel. 03/216.33.03
www.lesanneesfolles.be