Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Wasserette

Wasserette

Na de Superette in Gent, die vroeger echt een superette was, is er nu de Wasserette in Nieuwpoort, die vroeger echt een wasserette was. Kijk maar naar het plafond: de was hangt er nog te drogen. Of althans een decoratieve versie ervan, met hemden en handdoeken uniform bruin geschilderd zodat ze zich mooi integreren in het overwegend bruine interieur, met veel hout en ruwe baksteen, in de stijl van een American bar.

In lijn daarmee is de sfeer laid-back, en dat typeert ook de eigenaar en kok Wibo Lemmens (33) die in zijn open keuken niet de culinaire artiest staat uit te hangen, maar je gewoon met goede producten en lekkere gerechten onthaalt. Steeds vaker verlang ik naar dat soort eetgelegenheden, waar eten niet benaderd wordt als een religieus ritueel ter ere van de Heilige Kok, maar als een leuk alibi om met familie of vrienden samen te zijn. Met aandacht voor kwaliteit, dat spreekt. En wat dat betreft heeft Lemmens een vertrouwenwekkend parcours achter de rug langs uitstekende eethuizen als 't Notarishuys, Julia en Ten Bogaerde (intussen omgevormd tot Mondieu).

In zijn eigen restaurant heeft hij de traditionele eetformules overboord gegooid: geen menu's, alleen à la carte, behalve een lunch in 2 gangen voor 28 euro. En geen klassieke indeling in voor- en hoofdgerechten: elk gerecht is in een kleine en grote portie verkrijgbaar. Een gelukkig toeval wil dat de broer van Wibo Lemmens een ex-sommelier is, die vandaag instaat voor de opleidingen wijn en drank van het vormingscentrum Syntra. Hij heeft een mooie wijnkaart samengesteld, met redelijke prijzen en verschillende wijnen per glas. Waaronder een prima schuimwijn als aperitief van het West-Vlaamse domein Entre-Deux-Monts (€ 9,5 euro).

Inmiddels is Wibo in gang geschoten met een eigenhandig gemaakte garnaalkroket, technisch onberispelijk met zijn knisperende korst en royale garnaalvulling, maar iets te veel naar melk en te weinig naar garnaal smakend (€ 8 per stuk). Van de uitmuntende vishandel Mare Nostrum in Sint-Idesbald komt een kraakverse, dikke, sappige filet van griet met knapperige bloemkool en romanesco in een alweer iets te melkachtige saus, terwijl aan de overkant een even verse moot kabeljauw zich omringd weet door asperge en jonge spinazie (22 en 21 euro voor een "kleine" portie die voor de gemiddelde homo sapiens groot genoeg is). Uit de afdeling vlees komt ossenstaart in open ravioli met broccoli en eendenlever (€ 16) en kalfszwezerik, die ik wat meer crispy had gewenst, met zandwortel en groene asperge (€ 24).

Hier hoef je geen 130 kilometer voor af te leggen zoals ik. Maar als je toch aan de kust bent, kan ik je dit ex-wassalon van harte aanbevelen. Leuke sfeer, goed eten, goede wijnen, vlotte bediening, juiste prijzen: het is nog altijd een zeldzame combinatie.

 

 

 


Gegevens
Wasserette
Marktstraat 38
8620 Nieuwpoort
tel. 058/59.77.11
www.de-wasserette.be