Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Le Lieu

Le Lieu

Serge Luypaert en zijn echtgenote Goedele hebben hun leven omgegooid. In plaats van nog langer bouwmaterialen te verkopen vanuit het bedrijf van Serges vader, besloten ze zich te wijden aan de kunsten, meer bepaald de beeldende en de gastronomische, en de kunst van het koffiebranden. Een bizarre combinatie? Dat vindt u vast niet meer als u de prachtige, grote ruimte betreedt waar een kunstgalerij, restaurant en koffiebranderij in elkaar overvloeien. Dit is Le Lieu, De Plek: de voormalige schuur van de gerenoveerde boerderij waarin Serge en Goedele wonen.

U mag raden voor welke kunstvorm in het bijzonder ik naar hier afzakte. Te meer daar de artiest die het gastronomische luik voor zijn rekening neemt, niemand minder dan David Martin is. Deze Franse chef baat in Brussel het tweesterrenrestaurant La Paix uit, en voor dit restaurant vaardigde hij een van zijn koks af die vijf jaar in La Paix werkte: Thomas Henaut (29). De wijnen werden dan weer geselecteerd door Fabrice D'Hulster, de sommelier en zaaldirecteur van Sea Grill, een vakman in het klassieke register.

Henaut staat er in de keuken alleen voor. Vandaar dat er slechts één menu is, dat het restaurant maar vijf keer per week open is voor maximaal twintig personen, en dat Henaut heel wat voorbereidende mise-en-place nodig heeft. Maar hij werkt met prima ingrediënten, trefzekere combinaties en verzorgde presentaties.

De verrassende "cappuccino" van krab en koffie ken ik al van bij La Paix, maar hier, naast de koffiebranderij, is hij helemaal op zijn plaats. Dan volgt een brandade van stokvis met vinaigrette van mosselen, enigszins technisch uitgewerkt met een brandade die eerder een romige mousse is, en de vinaigrette eigenlijk een emulsie.

Varkenswang in een groenekoolblad is bourgondischer van stijl, met daarnaast een aardappel bestrooid met krokant gruis van spek, en een fris slaatje van verschillende koolsoorten met peer en mosterdzaad. Het nagerecht is zonder meer verrukkelijk: warme Victoria-ananas met ijs van petit-beurre koekjes in een heerlijk subtiele infusie van citroengras.

In Le Lieu tafel je in een uitzonderlijke omgeving, omringd door kunst en vakmanschap, en door vriendelijke mensen die je onthalen alsof je op bezoek bent bij hen. Wat in zekere zin ook zo is.

 

 


Gegevens
Le Lieu
Rue Dernier Patard 1
1470 Baisy-Thy
tel. 02/851.77.36
www.lelieu.be