Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Tontons

Tontons

Bij Tontons mag je een bezoek aan het toilet niet vergeten. Sorry voor dit ongewone begin, maar in dat toilet hangt een tv-scherm waarop een Franse zwart-witfilm uit 1963 wordt vertoond, "Les Tontons Flingueurs". Zo begrijp je meteen waar Valérie Delange de inspiratie haalde voor de naam en het concept van haar eethuis: een nostalgische buurtbistro in de Franse traditie. Delange studeerde trouwens media en film, maar zapte nadien naar de horeca. Ze werkte nog voor Pistolet Original, dat andere nostalgische adres in het teken van de authentiek Belgische, belegde pistolee.

Al die ervaringen heeft ze nu gebundeld in haar eigen bistro, en dat heeft ze bijzonder goed gedaan. De locatie op de hoek van een pleintje, de warme ontvangst, het krijtbord met daarop de gerechten en wijnen gekribbeld, de oude plankenvloer, de houten stoelen en tafels met marmeren blad, de lage prijzen: het totaalplaatje klopt.

Meteen merk je ook de aandacht voor kwaliteit: aan de stoffen servetten, de goede wijnglazen, de wijnselectie met knappe wijnbouwers als Tessier, Mosse, Chidaine en Villemade uit de Loire, Descombes en Foillard uit Beaujolais, Bizeul en Carrel uit Languedoc-Roussillon. Op de spijskaart staan de lokale leveranciers vermeld waar Tontons zijn producten haalt: kaas bij Julien Hazard in Ukkel, charcuterie bij Hoeve Cuvry in Dworp, brood bij Yves Guns tussen Brussel en Leuven,  roomijs bij Zizi, al sinds 1948 artisanaal ijsmaker in Ukkel.

De plank met charcuterie is een schoolvoorbeeld van de kwaliteit die hier nagestreefd wordt: paté, hesp, geperste kop, Ardense worst, vleesboulet, ze behoren stuk voor stuk tot het soort charcuterie waar ik vaak van droom maar in België zelden vind (€ 16 voor 2 personen). Fantastisch brood erbij, en een glas rode wijn van gamay en pinot noir van Tessier (€ 6): welke sterrenkok kan dit overtreffen?

Het verbaast dat Delange niet op die weg verdergaat en voor de hoofdgerechten van haar concept afwijkt met niets dan Italiaanse pasta. Al is er wel een bij die in vele Belgische families een klassieker is geworden: spaghetti bolognaise. In menig eethuis hopeloos verknoeid, maar hier is alles onberispelijk: de kwaliteit van de deegwaren, de al dente gaartijd, de verse saus, het smakelijke gehakt, de geraspte kaas met keuze tussen emmenthal en parmezaan (€ 12). Ook de variant met tonijn, kappers en citroenzeste wordt tot de laatste sliert opgeslurpt (€ 13).

Tontons is bij de tijd, getuige daarvan de plank met vegetarische hapjes en een vegetarische pasta (beide € 13). Vergeet zeker de nagerechten niet die je naar je kindertijd brengen, zoals rijstpap of chocolademousse (€ 6,5).

Tontons is een pretentieloos eethuis dat je gelukkig maakt. En daar dient eten toch voor?

 

 


Gegevens
Tontons
Dekenijstraat 69
1180 Brussel
tel. 02/217.03.61
www.tontons.be