Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant U Foodbar

U Foodbar

Wat doet een tv-presentator als hij niet meer op het tv-scherm komt? Een hotel openen! Voor Hans Otten ben ik evenwel niet gekomen, wel voor chef Viki Geunes die zich om de afdeling eten en drinken heeft bekommerd.

Geunes en Otten leerden elkaar kennen tijdens de opnames van een tv-programma, nu zijn ze aandeelhouders van dit project, ideaal gelegen tegenover het Museum aan de Stroom (waar Geunes op de bovenste verdieping zijn restaurant heeft).

Naar buitenlands voorbeeld heeft U Antwerp de ambitie meer te zijn dan een hotel: gasten en niet-gasten zijn welkom voor een ontbijt, een lunch, een diner, een drankje. Een ontmoetingsplek, de hele dag door: dat klinkt mooi, maar is moeilijk te realiseren. Interieur, sfeer, onthaal, bediening, kwaliteit van eten en drinken: het moet op elk moment van de dag in orde zijn.

De eerste indruk wekt alvast vertrouwen: hier hangt toewijding en motivatie in de lucht. Restaurant of foodbar? Als ik kan kiezen, twijfel ik nooit: de bar. Doorlopend open, geen reservatie nodig, plaatsen aan de toog, minder complexe gerechten, eten op het ritme en in de volgorde die je wil, informele sfeer: het is vaak zoveel leuker dan een restaurant.

Zeker als de wijnen per glas zo goed zijn als hier: Jaboulet uit de Rhônevallei, Morey uit Bourgogne, Smith Haut Lafitte en Lagrange uit Bordeaux, Cloudy Bay uit Nieuw-Zeeland, Nervi en Vajra uit Piemonte, Jiménez-Landi uit Spanje, telkens op de juiste temperatuur geschonken in elegante glazen. Liefhebbers raad ik de wijnkaart van het restaurant aan, die ook in de bar raadpleegbaar is en waarop nog meer witte en rode wijnen te vinden zijn.

Helemaal in de stemming om mij te bezondigen aan de twee belangrijkste geneugten des levens die in het openbaar zijn toegelaten, laat ik het vaste voedsel aanrukken: flinterdun gesneden Spaanse en Italiaanse charcuterie van topkwaliteit, oesters met een verrukkelijke topping van ponzu, bosui en sechuanpeper, uitmuntende sardienen met aïoli, verse goujonettes van vis met tartaarsaus, gelakte kippenvleugels met sesam en hoisinsaus, kleine hamburger met ui en augurk, tarte flambée uit de Elzas met Ibéricoham.

Alles is onberispelijk, en wordt gestadig aangevoerd door vriendelijk en goed opgeleid personeel.

 


 


Gegevens
U Foodbar
Nassaustraat 42
2000 Antwerpen
tel. 03/201.90.70
www.u-antwerp.be