Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant De Stadt van Luijck

De Stadt van Luijck

Heeft u al van gastronomie in Kosovo gehoord? Ik evenmin. Maar ik ken nu wel een Kosovaarse kok, Pajtim Bajrami genaamd, een verrassend talent. Zijn vader was een handballer, kwam naar ons land, werd er genaturaliseerd tot Belg en speelde in onze nationale ploeg. Zijn zoon Pajtim volgde een opleiding tot kok, werkte onder meer in het restaurant Casbar op de Grote Markt van Sint-Truiden, en werd dan aangeworven door een lokale ondernemer, Michel Neven.

Die had een statige herenwoning uit de 19de eeuw gekocht, vroeger toebehorend aan een notarisfamilie, met de bedoeling Sint-Truiden een toprestaurant te schenken. In een prachtig historisch interieur, uitkijkend op een binnentuin waar bij mooi weer gedineerd wordt, kan de jonge Kosovaar nu zijn droom waarmaken: zijn eigen signatuur als kok neerzetten.

Met de hapjes vooraf toont hij meteen wat hij in zijn mars heeft: visuele pareltjes, fris en expressief van smaak. Het eerste voorgerecht gaat op dat elan verder: Oosterscheldepaling met pastilles van appel, groene asperge en een frisse transparante jus van Granny Smith. Noordzeekrab met avocado en komkommer krijgt alweer zo'n verrukkelijk frisse vegetale jus, deze keer van kerstomaat. Knap werk, met verse ingrediënten, samenhangende composities en natuurlijke smaken. Het kalfsvlees in het hoofdgerecht is mals en egaal roze, de garnituur bestaat uit wortel, gember, ras el hanout en zwarte olijf.

Met een klassieke dame blanche toont de chef dat hij ook uit een ander vaatje kan tappen. Ze wordt ter plekke aan tafel genereus en zwierig samengesteld met versgedraaid ijs, schilfers chocolade, slagroom en chocoladesaus.

Dit uitzonderlijke kader is voor deze jonge kok de plek bij uitstek om zijn talent nog verder te ontwikkelen. En voor ons om ervan te genieten.

 

 


Gegevens
De Stadt van Luijck
Schepen Dejonghstraat 12
3800 Sint-Truiden
tel. 011/190 969
www.destadtvanluijck.be