Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Rebelle

Rebelle

Martijn Defauw is een talent. Eerder was hij aan de slag als souschef in Table d'Amis van Matthieu Beudart, een van de beste koks van dit koninkrijk, en dan kan je geen knoeier zijn. Nadien ging hij naar het restaurant Damier in Kortrijk, waar hij aantoonde ook aan het hoofd van een keuken te kunnen staan. Nu moet hij voor de eerste keer, met zijn eigen zaak, de totale restaurantervaring waarmaken.

De wijnkaart is beknopt maar interessant en gevarieerd, met wijnen die grotendeels onder de kaap van 50 euro blijven. Het eten is, in vergelijking met de markt, goedkoop: een lunch in twee gangen voor 29 euro, drie en vijf gangen voor 35 en 55 euro.

Met de hapjes vooraf toont Defauw zich van zijn rebelse kant: de presentaties zijn een beetje wild en bruut, de smaken uitgesproken. Die vrijgevochten stijl wordt verder gezet in gemarineerde makreel met komkommer en algen, overgoten met dashi (Japanse bouillon): smaken, texturen en temperaturen botsen tegen elkaar op in een boeiend en gelaagd geheel.

Dan schakelt de chef over op het klassieke patroon van harmonie en versmolten smaken in ragout van ossenstaart, ajuin en sambai-azijn. Gevolgd door een spie borstvlees van kip, met een fantasietje van knolselder. Ik ben gecharmeerd door het bijgerechtje met doorgekookt vlees van de bout en chips van het vel.

Dan komt het nagerecht waarmee Defauw mij al in Damier verblufte, en alles heeft om een signatuurgerecht te worden: een bol basmatirijst geparfumeerd met Aziatisch pandanblad, binnenin opgebouwd uit verschillende lagen, van krokant over luchtig naar schuimig en korrelig.

Defauw is een kok is om in het oog te houden.


Gegevens
Rebelle
Rekkemsestraat 226
8510 Marke
tel. 056/21.94.50
www.restaurantrebelle.be