Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Melchior

Melchior

Talentenfabriek Goossens N.V., beter bekend als Hof van Cleve, heeft alweer een nieuw product afgeleverd: Gilles Melchior. Deze jongeman heeft het aangedurfd om op de Veemarkt in Tienen, waar opvallend veel leegstand is, een hip eethuis te openen. "Zodat de Tienenaars niet meer naar Leuven moeten om er te gaan eten", zegt hij. Van verder mogen ze ook komen, neem ik aan. 

Melchior heeft alvast zijn best gedaan om er iets origineels en gezelligs van te maken, met warme sfeerverlichting, kussens op banken en een lange toog waaraan je ook kan eten. De huischampagne Pouillon en de interessante wijnselectie tonen de ambitie om Tienen ook op het oenologische vlak op de kaart te zetten.

Wat mij meteen opvalt op de spijskaart: geen menu's. Dus krijg je ook geen opgelegd aantal gangen in de maag gesplitst. Er is zelfs geen opdeling tussen voor- en hoofdgerechten, je stelt zelf je menu samen. "Up to you", staat er op de spijskaart. Voor die vrijheidslievende aanpak heb ik sympathie.

Melchior experimenteert graag met verschillende culinaire stijlen. Een hapje met mosselen doet vermoeden dat Sergio Herman in de keuken gepasseerd is, het andere doet aan de Libanese keuken denken. Makreel met avocado, saké en boekweit is enigszins trendy, het bord met kokkels, zeekraal en basilicum is net heel naturel. Een ei bovenop aardappelpuree, vermengd met lavas en dashi, en afgetopt met bottarga, leunt met zijn smeuïgheid en volle smaak aan bij de Franse gastronomie, terwijl ik mij met entrecôte, frietjes en kropsla in een Belgische brasserie waan. Met het nagerecht, op basis van bloedsinaasappel, chocolade en mascarpone, beland ik dan weer in de technisch-moleculaire stijl.

Je krijgt hier waar voor je geld, en de kleine attenties - een warm bord voor het vlees, een nieuw glas voor een nieuwe wijn - tonen aan dat Melchior het goed voor heeft met zijn klanten.

 

 


Gegevens
Melchior
Veemarkt 47
3300 Tienen
tel. 016/35.54.74
www.melchi-or.be