Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Jinza

Jinza

Ik hou van Cuichine, het restaurant waar Szelim Man en Chuck Tang, beiden van uit Hong Kong geëmigeerde ouders, met brio het nieuwe culinaire China presenteren. Ik hield ook van Bar Chine, hun eetbar met kleinere gerechten om te delen. Die werd nu omgevormd tot een restaurant, met nieuw interieur en nieuwe naam. Een kopie van Cuichine is het niet geworden: terwijl Cuichine voluit voor Oosterse smaken gaat, stelt Jinza een Frans-Aziatische keuken voor. "East meets West" noemt men dat in culinaire kringen. Interessant genoeg om er naartoe te gaan, vond ik.

Mijn geluksindex klimt al boven het gemiddelde als ik de wijnkaart zie: een beperkte maar boeiende selectie, redelijke prijzen, en een uitstekende huischampagne "brut nature" van Drappier. Szelim Man mag dan officieel geen sommelier zijn, hij heeft een betere neus en smaak dan menig gediplomeerd specimen. 

Koks van dienst zijn Arun Wytinck, die het Westen vertegenwoordigt, en Cheun Man, de jongere broer van Szelim, die het Oosten voor zijn rekening neemt. Je kan à la carte eten, maar ook een menu in drie gangen met voor elke gang de keuze tussen twee gerechten.  

Het voorgerecht met inktvis, schelpen, quinoa en tom kha kai (een kruidige Thaise soep) is eerder oosters, met het andere voorgerecht waan ik me haast in eigen land: varkenswang in Liefmans bier, met wortel, spinazie en pinda. Ook de hoofdgerechten bekoren: kraakverse, krokant-sappige roodbaars, gelakte aubergine en shiitake, bovenop goed op smaak gebrachte sushirijst, en eendenborst met Chinese kruiden en zwarte look en butternutpompoen. 

In heel wat restaurants daalt het culinaire niveau als het zoetere werk eraan komt, hier steekt het nagerecht er bovenuit: aardbei en ijs bovenop een krokant koekje met amandel, daaronder een mousse van witte chocolade en sake. Alleen de toets van rijstwijn doet aan het Oosten denken, de rest is onmiskenbaar Frans geïnspireerd.

Het is hier prettig toeven, ook op de kleurrijke stoelen en tafels die bij mooi weer buiten staan.

 

 


Gegevens
Jinza
Draakplaats 3
2018 Antwerpen
tel. 03/501.28.11
www.jinza.be