Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Damier

Damier

Restaurants in een hotel zijn niet mijn favoriete biotoop. Meestal ontbreekt het ze aan bezieling, ook in het bord. Maar Yvan Vindevogel en zijn echtgenote Catherine Debal zijn mensen met een plan. Niet alleen willen zij de rijke historie van het hotel Damier in Kortrijk laten herleven, ze willen ook van het restaurant een plek maken waar niet alleen hotelgasten naartoe komen.

Daartoe wierven ze een jong talent aan in de keuken: Thijs Landuyt, ooit nog werkzaam bij Kobe Desramaults en Thijs Meliefste. Hij leerde ook de knepen van het beenhouwersvak bij Dierendonck. Landuyt werkt met regionale topproducten en brengt een keuken waar gedoseerde smaken en gevarieerde texturen centraal staan. Sommelier Esteban Casteur zorgt voor een mooie selectie van wijnen.

De jonge chef pakt meteen sterk uit in het eerste voorgerecht van het scherp geprijsde menu van vier gangen: langoustine met butternutpompoen, paksoi en jus van schaaldieren. Met het tweede voorgerecht toonde de kok karakter en lef: een combinatie van Noordzeekrab met komkommer en jus van karnemelk. In het hoofdgerecht ging hij op zijn elan door met duif uit de Loire, boerenkool, schorseneer en bruin bier. Het nagerecht toonde alweer zijn creativiteit en drang tot vernieuwing: gekonfijte papaya met sinaasappel en yoghurt.

Thijs Landuyt is ontegensprekelijk een talent. In combinatie met de lage prijzen kom je hier met het goede gevoel buiten dat men zijn best heeft gedaan voor jou. Op zich al iets wat je in een hotelrestaurant zelden overkomt.

 

 


Gegevens
Damier
Grote Markt 41
8500 Kortrijk
tel. 056/22.15.47
www.hoteldamier.be