Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Sofraya

Sofraya

Ik zou er nu niet naartoe gaan, maar ik ben een fan van de keuken uit het Midden-Oosten. Een boeiende smeltkroes is het, waar ingrediënten uit de Arabische, Noord-Afrikaanse, Joodse, Griekse en Turkse eetculturen harmonieus samenkomen en elkaar verrijken, wat daar vandaag tussen mensen niet bepaald het geval is. Vandaar dat een nieuw eethuis in het veilige Gent mijn aandacht trok. Sofraya is de naam, en in het Perzisch betekent dat: een rijk gedekte tafel waar iedereen welkom is. Dus ook ongelovigen zoals ik, neem ik aan.

Eigenares en kokkin is Leyla Kurhan, ze heeft een Turkse vader en Belgische moeder. Ze werkte als ambtenaar voor de dienst Inburgering, maar besliste op haar 48ste om voluit voor haar passie te gaan: koken. In zekere zin een voortzetting van haar maatschappelijk werk, vind ik: de verbindende kracht van het samen schransen valt niet te onderschatten.

Het interieur is verzorgd, met Arabische accenten, maar sober en smaakvol. Je hoeft hier niet te vrezen voor een plots opduikende buikdanseres.
Behalve een cursus aan het Culinary Institute in Istanboel is Kurhan zonder professionele bagage aan dit avontuur begonnen. Maar ze heeft aandacht voor goede producten en voor versheid, en het talent om smaken evenwichtig en expressief te combineren.

Dat is al merkbaar in de hapjes vooraf: goed gedoseerde hummus, frisse labneh met zahtarkruiden, en een pittige peper- en tomatensalsa (alledrie € 5), vergezeld van dat verrukkelijke platte brood. Verwacht geen westerse schuim- en andere wijnen, al staat er wel prosecco op de kaart. Vier witte en rode wijnen (ook per glas) komen uit Hongarije, Bulgarije, Turkije en Georgië; de Hongaarse - met hun levendige zuren - bekoren mij het meest.

Gerechten worden naar Midden-Oosterse traditie in het midden van de tafel gezet om te delen: knapperige falafel met zoete aardappel en saus van yoghurt en harissa (€ 6), gegrilde en gerookte aubergine met een saus van tahine en citroen, rijkelijk bestrooid met verse kruiden en pijpajuin (€ 9), een friszurige mix van linzen, feta en jonge spinazie (€ 9), in kruiden en honing gemarineerde kip (€ 10), een knisperende pannenkoek van filodeeg gevuld met kaas en groene kruiden (€ 6). Het gulle gebruik van groenten en kruiden maken van deze keuken ook een feest voor vegetariërs.

Allah zij geprezen voor deze drie nagerechten: parfait van halva (ijs met sesamzaad en honing), chocoladebrownie met cardamom en Turkse koffie vergezeld van yoghurtijs, en baklava die Kurhan bewust minder zoet heeft gemaakt, wat ik toejuich (alledrie € 7). 

Verwacht hier geen hoogstaande keuken, hier kom je voor een eenvoudige, huiselijke maaltijd, met zorg en liefde bereid, tegen prijzen waarvoor de meeste professionele koks geen pan meer op het vuur zetten.  

 

 

 


Gegevens
Sofraya
Ottogracht 10
9000 Gent
tel. 09/336.90.99
www.sofraya.be