Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Sonnora

Sonnora

Naar verluidt verkiezen vakantiegangers in tijden van dreiging dichter bij huis te blijven. Welnu, ik heb een tip voor hen: de Duitse Moezelvallei, op twee à drie uur rijden van Brussel. Niet alleen is dit een van de mooiste wijnregio's ter wereld, er bevindt zich ook een restaurant dat al uw vooroordelen over de Deutsche Küche in één klap van tafel veegt.

Het ligt half verscholen aan de rand van een woud, en dat past wel bij de chef, Helmut Thieltges (61), die nooit interviews geeft en geen enkel kookboek heeft gepubliceerd: hij wil zich louter op zijn werk in de keuken concentreren. Desondanks, of misschien net daardoor, werd hij bekroond met drie Michelinsterren en 19,5 op 20 bij Gault & Millau. Al snel zal ik mij afvragen waarom dat halve puntje werd afgetrokken, want de keuken van Thieltges is er een van adembenemende perfectie.

Het hotel, waarvan het restaurant deel uitmaakt, is aandoenlijk ouderwets en ook de eetzaal lijkt te dateren uit de tijd van de Pruisische adel: rood vasttapijt, gedrapeerde gordijnen, kroonluchters, versieringen in bladgoud. Maar dan arriveren de gerechten en wordt het decor compleet onbelangrijk, want wat zich op het bord afspeelt, is zo uitmuntend dat het al je aandacht opeist.

Ik ben geen fan van ganzenlever, maar dit is wel de fijnste en lichtste die ik ooit heb gegeten, omringd door zijn gelei in minuscule blokjes en een verrukkelijk delicate chutney van abrikoos. De medaillon van Bretoense kreeft had voor mij al volstaan door zijn minutieuze cuisson, maar wordt pas echt een verrukking door de subtiel zuur-zoete combinatie van een saus van Pomerol en een crème van champagne. Horen vruchten niet bij vis? Tarbot met passievrucht, begeleid door cichorei gesmoord in Eiswein, blaast dat vooroordeel van tafel, en mij van mijn stoel. Ik word tot de totale overgave gedwongen door een meesterlijk gebraden rugstuk van ree in een korst van gekarameliseerde macadamianoten.

Opmerkelijk dat al deze zintuiglijke sensaties bereikt worden zonder enige Spielerei of spektakel op het bord. Thieltges' keuken is rigoureus klassiek, beheerst en evenwichtig, maar tegelijk fris en eigentijds, levendig en licht, met gedefinieerde smaken en precisie in de uitvoering. Hier gaat het om de essentie van het product, al 38 jaar lang, en daarmee is Thieltges vanzelf weer actueel geworden.

In contrast met het opulente decor loopt hier ook een jonge hübsche sommelière rond, die een schitterende wijnkaart heeft samengesteld, met - zeldzaam voor een driesterrenzaak - de mogelijkheid om een gerijpte wijn te drinken voor minder dan 100 euro. Sonnora is weliswaar duur, maar goedkoper dan andere restaurants van dit topniveau (gerechten à la carte vanaf 32 euro, 6 en 8 gangen voor 168 en 198 euro).

 


 


Gegevens
Sonnora
Auf'm Eichelfeld 1
54518 Dreis
tel. +49 6578 406
www.hotel-sonnora.de