Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant CŰte Belge

CŰte Belge

Ha, die nostalgische tijden toen onze kust nog "la côte belge" heette. Het is zowaar een Vlaams koppel - Joeri Huybs en Griet Broeckx - dat ons daaraan herinnert. In Oud-Turnhout runnen zij een bar-bistro die ook al met een Franse naam werd bedacht: Vin Perdu. In Ramskapelle, deelgemeente van Knokke-Heist, namen zij het restaurant over dat gedurende 60 jaar De Palingpot heette. Maar behalve paling in 't groen op de kaart, en het zalige terras langs het Leopoldkanaal, is er niets meer dat daarnaar verwijst. Het interieur werd compleet heringericht in koloniale stijl, en doet een beetje aan "le Congo belge" denken. Maar moambe wordt hier niet geserveerd.

Ik ruil champagne graag in voor een glas verrukkelijke riesling van Georg Breuer: goedkoper en véél beter. Ik neem er wat "barfood" bij en bedenk dat ik met zo'n pakketje goede basisproducten en goede wijn een hele avond lang, gezeten aan de lange bar,  gelukkig zou kunnen zijn (Spaanse en Franse topham, Toscaanse salami, kroketje bacalao, kroketje jamón ibérico, pan con tomate).

Puur op grinta ga ik echter de confrontatie aan met de 24 voor- en hoofdgerechten, onderverdeeld in 'klassiekers' en eigentijdse 'suggesties', al ben ik zelden gerust in de capaciteit van een keuken om een dergelijke gevarieerde hoeveelheid verzorgd af te leveren. Dat is echter buiten de waard en de waardin gerekend, die duidelijk geen amateurs zijn en trouwens geregeld enthousiast meedraaien in de bediening en de keuken, naast de jonge chef Ben Eyckmans (vroeger in De Karmeliet, De Jonkman en Rock Fort). 

Het mediterrane taartje met sardienen, tomaat, look en basilicum valt in de smaak, net zoals de zilte compositie van zeekat, lamsoor en fideuà (korte Spaanse pasta) met inktvisinkt. Zeetong "meunière" met salade en frieten is een kustklassieker die eveneens correct wordt afgewerkt, terwijl een op de graat gebakken griet aangezwommen komt in een "sauce vierge" van olijfolie, citroen en tomaat.

Flensjes "Côte Belge" met vanille en babelutte maken mij helemaal nostalgisch. Côte Belge is beduidend beter dan heel wat restaurants die vlak aan de kust liggen. 

 


Gegevens
CŰte Belge
Sasstraat 53
8301 Ramskapelle (Knokke-Heist)
tel. 050/51.26.91
www.cotebelge.be