Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Lemonnier

Lemonnier

Tristan Martin heeft zijn vader Eric opgevolgd, die in 2019 plots overleed. Vader Martin had dit voormalige jachtpaviljoen van het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne gekocht en verbouwde het eigenhandig tot een prachtig restaurant met hotelkamers. Stilaan trad zijn zoon meer op de voorgrond, nu doet hij het helemaal alleen. Het talent en de panache heeft hij duidelijk van zijn vader geërfd.

Het diner als avondvullend ritueel - een idee dat in deze moderne tijden onder druk staat - wordt hier nog enthousiast aangehangen: bijna vier uur zou het duren, en dan nam ik niet eens het langste menu. Maar het verveelde mij minder dan wat alle televisiezenders samen mij elke avond voorschotelen. 

Het voorprogramma brengt mij meteen op de punt van mijn stoel, met een huischampagne van een niveau dat je zelden aantreft in restaurants: een niet aangezoete grand cru van Arnaud Bagnost. De wijnkaart, en de wijnen per glas, zijn gericht op de meerwaardezoekers onder de wijnliefhebbers.

Is perfectie niet van deze wereld? Ik begin eraan te twijfelen: bovenop een kleine, dikke moot tarbot, gegaard met de precisie van een Zwitsers uurwerk, ligt een tartaar van rauwe garnaal, het geheel overgoten met een bouillon van tuinboon, venkel en rabarber. Alle kenmerken van de keuken van Martin zitten erin vervat: puur en gezond, licht en verfijnd,  altijd delicaat gekruid zodat de smaak van de ingrediënten intact blijft.

Forel op de barbecue, met morieljes en witte asperge, is zo mogelijk nog puurder, alleen een espuma van boter en jus van morieljes brengt wat smeuïgheid, daaronder ligt, bij wijze van surprise, een quenelle van forel.

Een hoofdgerecht dat het elan van zo'n verrukkelijk voorspel niet breekt, is zeldzaam. Maar het bestaat: zijdezachte ravioli, gevuld met ossenstaart, gedrenkt in een consommé die smaakintensiteit met subtiliteit combineert, en vergezeld van een met rozemarijn geparfumeerde macédoine van knapperige erwt, wortel, selder en paddenstoel.

Na een handvol aardbeien, eenvoudig opgefrist door sorbet van venkel, en opgepept met slierten van gekonfijte venkel, kan ik alleen maar zuchten en besluiten: voor zo'n maaltijd zit ik graag urenlang op meer dan honderd kilometer van mijn tv-scherm.

 

 


Gegevens
Lemonnier
rue Baronne Lemonnier 82
5580 Lavaux-Sainte-Anne
tel. 084/38.88.83
www.lemonnier.be