Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Bún

Bún

Je begint beter klein, zei mijn vader altijd. Zouden Hoa Truong en Huibrecht Berends ook zo'n wijze vader gehad hebben? Het Vietnamese eethuisje waarmee zij begonnen, was wel héél klein: zes plaatsen aan een tafel en zes plaatsen aan de toog. Maar het kende algauw een groot succes, waaraan deze rubriek haar bescheiden bijdrage leverde door het vier bordjes toe te kennen. Nu hebben ze een groter eethuis geopend dat door Gault&Millau meteen tot Aziatisch restaurant van het jaar werd uitgeroepen. Hun oorspronkelijke zaak is nu een noedelbar en -shop onder de naam Little Bún.

Huibrecht Berends is een Nederlandse chef, hij werkte nog in Pure C aan de zijde van Sergio Herman. Hoa Truong staat in voor de bediening, zij is de jongere zus van Quyên, bekend geworden door haar restaurant Little Asia in Brussel en door journalist Chris De Stoop die het verhaal van deze familie van Vietnamese bootvluchtelingen vastlegde in een boek. Mijn moeder zei altijd dat het niet gezond is om te lezen terwijl je eet, en ook niet andersom, dus moet ik een keuze maken: het boek lees ik later wel.

Bún is een mooi restaurant geworden, met een bar vooraan en een open keuken achteraan. Algauw zal ik ervaren wat de verandering van een eenvoudige eetbar naar een stijlvol restaurant te weeg brengt bij een chef: Berends wil nu Gastronomisch koken. Daar horen menu's bij (€ 37 voor drie en € 57 voor zes gangen) en een glas champagne voor € 12,5. Maar om het hip te houden, gaan we allemaal samen - u raadt het nooit - "sharen".

Door hun hoogtonige zuren doen zijn "bites" alvast aan Sergio Herman denken: Zeeuwse oester met gember en komkommer, crème van tofu en judasoor, bouchotmosselen met chili en citroengras. Een nogal dikke Vietnamese pannenkoek, onmogelijk te eten met stokjes, werd opgevuld met coquille en buikspek. Dan volgt een vierledig hoofdgerecht: zeewolf in bananenblad met kurkuma, chili en citroengras, begeleid door rijst met kurkuma, een slaatje van judasoor en een bouillon. Waar is dat vroegere heerlijk opgewaardeerde streetfood gebleven? Het breekt nog even door in saté met sappige kip, overgoten door pindasaus. En à la carte in onder meer een lenterolletje (€ 10/12) en een gegrilde varkensrib met hoisinsaus (€ 12).

Is het ontbijt aangebroken? Een kloek bananenpapje met tapioca en kokosmelk doet mij even twijfelen aan de tijdzone. Daarna smelt ik weg voor verrukkelijk huisgemaakt ijs van peer tussen schijfjes gedroogde peer en een brunoise van peer.

Berends kookt nu doordachter en copieuzer dan vroeger, toen hij spontaner, eenvoudiger èn goedkoper werkte vanuit de Vietnamese traditie van de straatkeuken. Maar over de verhouding tussen prijs en kwaliteit valt hier nog altijd niet te klagen.

 


Gegevens
Bún
Volkstraat 43
2000 Antwerpen
tel. 03/235.85.89
www.bunantwerp.be