Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant De Kaai

De Kaai

Al ruim veertig jaar runt de familie Devreker het befaamde visrestaurant La Belle Maraîchère op het Sint-Katelijneplein in Brussel. En een tijdlang stond zoon Christian achter het fornuis. Maar uiteindelijk besliste hij om zelf een restaurant op te starten.

Christian is niet altijd braaf in Brussel gebleven, hij werkte in restaurants in Frankrijk, Thailand en de Verenigde Staten. Maar in zijn eigen zaak blijft hij toch bij de vertrouwde klassiekers waarmee zijn familie succes heeft geboekt: gerookte zalm, garnaalkroketten, vissoep, zeetong, kreeft ... Naast enkele originele eigen creaties.

Ik proefde van twee uitmuntende garnaalkroketten die zowel in smaak, vulling als textuur van de korst perfect zaten.
Nadien kwam een moot kabeljauw die gelukkig niet in een vacuümzak was ondergedompeld in een elektronisch warmwaterbad, maar traditioneel gepocheerd was en bijgevolg nog smaak en beet had. Christian verzorgt ook zijn presentaties: de puree links, de vis in het midden, de groenten (wortel, spinazie, courgette) rechts. En een zalige mousseline, bereid volgens de regels van de kunst, in een kannetje apart.

Moet een zeetong die in water heeft gezwommen, dat nadien ook nog eens in boter doen? Heel wat koks vinden blijkbaar van wel. Maar ik denk dat ze het gewoon makkelijker vinden om in veel boter te bakken. Bovendien krijgt de klant dan, zelfs bij een droge vis, een "sappige" indruk. Christian deed het helemaal goed: de vis aan beide zijden mooi goudbruin, licht gekorst, en strak op het bord, zonder overbodige boter. Daarbij enkele frieten die naar aardappel smaakten, en een gemengde salade waaraan de nodige aandacht was besteed, wat heel wat koks uit luiheid wel eens "vergeten". 

Er werd tenslotte nog gesmuld van wat ik beschouw als een van de grote culinaire combinaties uit onze geschiedenis: aardbeien en vanilleijs. Zeker als beide van prima kwaliteit zijn, zoals hier.

Dit is een smakelijke en genereuze keuken, tegen lichte prijzen.

 


Gegevens
De Kaai
Suikerkaai 12a
1500 Halle
tel. 02/380.18.44
www.restaurantdekaai.be