Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Va et Vient

Va et Vient

Matthias Speybrouck was ooit nog souschef van Kobe Desramaults, en dat is merkbaar in de inrichting van zijn restaurant, gelegen in een voormalig pakhuis aan de Leie. Geen stijfdeftig interieur hier, maar ruwe muren, dwarsbalken in staal, tafels zonder tafelkleed, hippe muziek en een open keuken.

Ook de culinaire stijl en gebruikte ingrediënten zijn herkenbaar: vergeten groenten, wilde kruiden en planten, goedkopere vissoorten, crunchy zaden en granen, naturel composities in plaats van artificiële landschapjes. Speybrouck kookt met brio en maakt er gerechten van die karakter hebben.

Een duet van grote klasse opent de feestelijkheden: schelvis met pijplook, veldkers en crème van bloemkool, en een ijzersterke compositie - zowel visueel als inhoudelijk - van spitskool met crème van gerookte sprot en schuim van mierikswortel. Dan gaan we naar een subtieler register met parelhoen, peultjes, Keiemse witte (een soort brie) en zuring. Om te besluiten met een finale van aardbeien, plattekaas, geroosterd venkelzaad en gerstegras waarin geen valse noot te bespeuren is.

Speybrouck is een talent in de keuken en hij houdt de prijzen scherp. Twee kenmerken die in deze rubriek altijd beloond worden met een topscore.

 


Gegevens
Va et Vient
Handboogstraat 20
8500 Kortrijk
tel. 056/20.45.17
www.vaetvient.be