Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Brasa Grill

Brasa Grill

Het hipste restaurant van Knokke - Cuines,33 - heeft ook een tweede zaak. Gewoon in dezelfde straat, een tiental huizen verder. Maar met een ander concept. Al is de naam ook Catalaans geïnspireerd: "brasa" is Catalaans voor "grill". Zelf runnen ze de zaak niet, wel hun medevennoten Deborah Hellburg, verantwoordelijk voor de zaal, en Maurice De Jaeger, de kok. Zij werkten vroeger onder meer in Oud Sluis en Pure C.

Als ik er aankom, stapt een blondine net uit een golfkarretje waarmee ze naar hier is gereden: welkom in Knokke. Maar binnenin doet alles eerder aan een grootstad denken: een mix van glas, staal, hout, beton en baksteen, met zichtbare buizen en leidingen zoals in een Amerikaanse loft. Vlees van diverse runderrassen ligt in een koelruimte achter glas, enkele steaks liggen al te sissen op de houtskoolgrill van de open keuken, terwijl zwartpootkippen rondjes draaien aan een spit. Ik ben nog meer net binnen en mijn speekselklieren gaan al in overdrive.

De spijskaart verergert dat probleem nog: jamón ibérico, oesters, fried onion rings, makreel van de BBQ, gegrild en gelakt buikspek, Oosterscheldekreeft van de grill, gegrilde steaks van Simmenthal, Rubia Gallega, Chianina, Wagyu ... Puur op karakter dwing ik mijzelf tot matiging. Maar het genot wordt er niet minder om.

Voor wie hier ooit naartoe gaat: bestel zeker de "boneless ribs", het plezier van verrukkelijke ribbetjes zonder je vingers vuil te maken. Ook de "spicy grilled gambas" beveel ik aan, al moet je goed bestand zijn tegen pikant, vandaar het prima idee van de kok om er - met het oog op de bluswerken - een slaatje van zachte avocado en frisse komkommer bij te serveren.

Dan komt de zwartpootkip, in haar geheel geroosterd aan het spit, waar drie kwartier wachttijd voor nodig is. Dat is net een reden om ze te nemen, want het betekent dat de kok van een rauwe kip vertrekt en niet van een voorgeroosterd exemplaar dat vòòr het opdienen nog even opgewarmd wordt. Het resultaat is er naar: machtig lekker en sappig.D

De succulente afsluiter is een stuk van de ananas die uren aan het spit heeft gedraaid waardoor de smaak en textuur geconcentreerd werden, samen met een voortreffelijke baba au rhum en vanille-ijs. Brasa Grill is terecht een succes, en niet alleen bij blondines in een golfkarretje.

 

 

 


Gegevens
Brasa Grill
Smedenstraat 57
8300 Knokke
tel. 050/61.00.61
www.brasagrill.be