Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Willem Hiele

Willem Hiele

Van iemand die zijn benen beroepsmatig onder menige tafel schuift, verwondert het u allicht niet dat hij wel eens wat anders wil dan de gekende restaurantformule. De jonge kok Willem Hiele verbouwde aan de kust een historisch vissershuisje, toebehorend aan zijn ouders, tot een authentieke, stemmige table d'hôtes. Daar ontvangt hij samen met zijn echtgenote minimum vier en maximum acht personen voor een culinaire avond op maat.

Dat aantrekkelijke idee is nog geen garantie voor kwaliteit. Maar Hiele werkte vier jaar als souschef bij de begenadigde viskok Iain Wittevrongel van het restaurant Ten Bogaerde. Ik ging ervan uit dat je van zo iemand geen rechterhand kan worden als je niet van enig talent blijk geeft. Hiele kweekt bovendien heel wat producten zelf die hij in zijn keuken gebruikt, wat eveneens wijst op betrokkenheid bij het nobele métier van kok.

Dus trok ik - incognito verscholen temidden van zeven andere tafelverslaafden - naar Koksijde, met het doel deze jongeman op zijn culinaire verdiensten te testen. Het menu kost 65 € voor vier gangen. Maar algauw bleek dat het begrip "vier gangen" een understatement was, want bij het aperitief kregen we al een stoet "hapjes vooraf" die eigenlijk kleine gerechten waren: à la minute gerookte zalm, een creatieve variant op vitello tonnato, een zalige sardine met pesto en rauwe venkel, buikspek met duinasperges ... Het was al snel duidelijk dat dit een geslaagde avond zou worden, niet alleen op het culinaire vlak, maar ook in de totaalbeleving, want het vissershuisje is hoogst charmant en de gastvrouw en gastheer kunnen evenzeer met dat adjectief bedacht worden.

Het eigenlijke eerste voorgerecht toonde Hieles talent voor ongekunstelde en toch elegante presentatie. Uit de gepekelde kabeljauw met radijs en rammenas sprak ook zijn aandacht voor textuur en zijn gevoel voor expressie en smaakbalans.  

Volgens de gebruikelijke regels van de menuopbouw schakelde hij met het tweede voorgerecht naar een voller smaakregister: een genereuze moot tarbot in een perfect al dente risotto, opgewerkt met een jus van langoustine, en met paddenstoel en erwt.

Dan volgde mijn geliefde Simmenthal rund, mooi gerijpt door de uitstekende leverancier Dierendonck, begeleid door rode biet, crème van aubergine, korenbloem en aardappel in de schil.

Willem Hiele is nog patissier geweest, en zijn liefde voor het nagerecht laaide op in een wervelende combinatie van aardbeien, pruim, nectarine en abrikoos, vermengd met schuim van yoghurt en limoen, krokant opgepept door verkruimelde meringue.

Wie op zoek is naar een originele culinaire belevenis, kan ik dit project van Willem Hiele van harte aanbevelen.

 

 


Gegevens
Willem Hiele
Pylyserlaan 138
8670 Koksijde
tel. 0475/22.52.14 - 0485/54.30.16
www.willemhiele.be