Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Hertog Jan

Hertog Jan

Toen ik, vele jaren geleden, driesterrenrestaurants begon te ontdekken, telde ik de dagen af tot ik er naartoe kon. Nu ik tot het gild der recensenten ben toegetreden, word ik geacht dit niet meer te doen. Maar met de opening van het nieuwe Hertog Jan overkwam het mij opnieuw.

Ik volg Gert De Mangeleer (37) al van toen hij nog, zoals vele jonge koks in die tijd, beïnvloed was door de moleculaire keuken. Vanaf dan ging hij zijn eigen weg. Hij evolueerde naar een door groenten gedreven keuken, met een heel eigen culinaire stijl, op de grens van artistieke verfijning en landelijke naturel, virtuositeit en eenvoud. Daar bouwt hij in zijn nieuwe locatie op verder. Hij legde er een groententuin van anderhalve hectare aan, zichtbaar vanuit de eetzaal. Geen alibi-moestuintje dus van een chef die de illusie van "eigen kweek" wil wekken. Hier gaat het om een grootschalig project met twee voltijdse tuinmannen, die het restaurant omzeggens volledig van groenten en kruiden voorzien.

De Mangeleer en Boudens hebben Hertog Jan niet zomaar verhuisd, ze hebben er hun levenswerk van gemaakt. De confrontatie tussen de eeuwenoude boerderij en de strakke architectuur van de aanbouw is schitterend. Binnenin niets dan nobele materialen, die nooit een indruk van opzichtig prestige wekken, maar van ingetogen klasse.

Door de eigen tuin krijgt de keuken van De Mangeleer een extra dimensie. Ik word meegesleept in een flow van vegetarische creaties die met hun geschakeerde kleuren, geuren en smaken verrassen, verleiden en verrukken. De smaakdefinitie en precisie in de uitvoering zijn meesterlijk.  

Van tomaten van verschillende rassen maakt De Mangeleer een van de zaligste gerechten die ik ooit heb geproefd. En met een wervelende mengeling van diverse groenten, die hij subtiel opwaardeert, lijkt hij ons te willen zeggen: kijk, zo verschillend en genuanceerd smaken groenten ècht. Tot het einde toe blijven groenten een hoofdrol opeisen, ook in de twee enige gerechten met vis en vlees (rauwe makreel en wagyu-rund, beide van Japanse kwaliteit). Zelfs over een zoet nagerecht worden royaal verse groene kruiden uitgestrooid, wat tot een explosie van smaken leidt die uw papillen zelden hebben meegemaakt.

De Mangeleer stelt culinaire techniek, en zelfs zijn eigen talent, volledig ten dienste van wat de natuur te bieden heeft: dat zie je zelden in een driesterrenkeuken waar de chef vaak opvallend zijn stempel wil drukken.

Met een "instapmenu" van € 115 en uitgebreidere formules van € 195 en  € 245 heeft Hertog Jan zich op het niveau van andere driesterrenzaken gehesen. Ja, je betaalt hier twee tot drie keer meer dan in een gemiddeld restaurant. Maar het is ook minstens tien keer beter. En lichter. En gezonder.

 

 

 


Gegevens
Hertog Jan
Loppemsestraat 52
8210 Zedelgem
050/67.34.46
www.hertog-jan.com