Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Goffin

Goffin

Timothy Goffin heeft al een mooi parcours gereden, in drie van de beste restaurants van Brugge. Op zijn vijftiende begon hij in De Karmeliet, nadien werkte hij in De Gouden Harynck en Sans Cravate. Vervolgens was hij enkele jaren de privékok van industrieel Joris Ide. Maar een eigen restaurant bleef zijn droom.

Ook daarin ging hij voorzichtig en niet overhaast te werk. Hij wachtte tot hij voldoende gespaard had, kocht een charmant huisje net buiten het centrum, richtte de benedenverdieping keurig en gezellig in, en woont met zijn vrouw en kindje op de bovenverdieping.

Timothy en Valerie doen alles helemaal alleen, één keer per dag komt iemand de afwas doen. De spijskaart is dan ook beperkt, de kok moet het kunnen behappen. De prijzen zitten mooi in de middenmoot van de markt.

Er is geen sommelier, maar Timothy en Valerie hebben zich goed laten adviseren: de wijnkaart mag er zijn. En ook hier weer: een goed doordachte politiek van redelijke prijzen. Een Monthélie van Paul Garaudet heeft de klasse van een bourgogne uit een meer gereputeerde gemeente. En een opvallend verfijnde cru bourgeois uit Médoc, Château Preuillac, hoeft niet onder te doen voor Bordelese cru's uit een hogere prijsklasse.

Met het eerste voorgerecht toont Goffin zich meteen als een kok met bagage èn talent: vier in gemarineerde zeebaars gewikkelde pakketjes van wortelcouscous, met crème van koriander en rolletjes rode biet, gedoseerd overgoten met een jus van sinaasappel en Marokkaanse kruiden. Een pareltje van fraîcheur en finesse.

Enkele sint-jakobsnoten worden vergezeld van risotto van passievrucht, emulsie van koffie en jus van langoustines. De passievrucht brengt levendige frisheid in het gerecht, wat met creaties rond de heilig verklaarde sint-jakob wel eens anders kan zijn. Doorheen het hele menu zal trouwens blijken dat de kok houdt van frisse en rinse toetsen, wat ik volmondig kan bijtreden.

Ook de ragoût van lamsvlees, met gnocchi, rapen, een jus van Brugse Zot en crème van girollen, is fijner en eleganter dan de ingrediënten kunnen doen vermoeden.

In het nagerecht is de frisse zurigheid afkomstig van Granny Smith-appel, steranijs en bloedsinaasappel, in een fraai samenspel met het zoet van smeuïge en krokante structuren rond botercaramel.

Goffin is een gezellig eethuis zonder pretentie, waar de prachtige oude tegelvloer contrasteert met een lichte, frisse en moderne keuken. Timothy en Valerie doen alles eenvoudig, maar ze doen het prima.


Gegevens
Goffin
Maalsesteenweg 2
8310 Sint-Kruis Brugge
050/68.77.88
www.timothygoffin.be