Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Maison D.

Maison D.

Ze heten Delfine en Didier, en zo kent u meteen het geheim achter de naam van hun restaurant: Maison D. Eerstgenoemde D ontvangt in de beide landstalen, want het restaurant is gevestigd in haar geboortestad Ronse, een faciliteitengemeente vlakbij de taalgrens. Net over die grens, in Ellezelles, werkte Didier Bourdeaux - oorspronkelijk afkomstig uit Diksmuide - acht jaar lang in de keuken van Le Château du Mylord (2 Michelinsterren), waar hij opklom tot souschef. Voordien had hij twee jaar gewerkt in De Karmeliet (3 Michelinsterren). Voorwaar een sterke leerschool. Dat zou zich vertalen in het bord.

Met hun statige dokterswoning in het centrum van Ronse mikken Delfine en Didier hoog. Het gerenoveerde interieur valt op met zijn chique donkerbruine tinten, Chesterfield-zetels, lichtbruine parketvloer en hedendaagse verlichting.

Voor Didier speelt het product altijd de hoofdrol, gecombineerd met originele garnituur, goedgemaakte saus en elegante bordschikking. De wijnkaart is gestadig aangegroeid met mooie namen, en Maison D. is een van die weinige restaurants waar je met een gerust hart de aangepaste wijnen kan nemen. Want Didier en Delfine maken niet de fout om hun grote inspanningen in de keuken teniet te doen door ondermaats vocht in de glazen.

Een verzorgde en discreet gekruide compositie van gemarineerde makreel met quinoa, gember en curry werd mooi en modern gepresenteerd, zonder in modieus maniërisme te vervallen. Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc (van Hans Greyl) is een wijn die naadloos aansluit bij dergelijke frisse gerechten.

Twee schelpen genaamd Sint-Jakob gingen met succes de confrontatie aan met gelakt buikspek. Mousse van aardpeer, groene kool en winterpostelein respecteerden het aan de gang zijnde seizoen. Alweer was de presentatie eigentijds, elegant en trefzeker, zonder overbodig gestileer. Een weerspiegeling van de culinaire stijl van de kok. Even trefzeker was de keuze voor een witte Graves van Château Margès, iets steviger om dit wintergerecht te begeleiden.

De textuur van Mechelse koekoek is nobel en verfijnd, qua smaak mist deze raskip wel eens expressie en diepgang. Maar met een donkere saus en de aardse groenten witloof en pastinaak paste Bourdeaux daar met verve een mouw aan. Het zachte smaakprofiel werd nog verder opgetild door een Barbera d'Asti van Roberto Ferraris.

Ik eet lang niet altijd elk bord leeg in een restaurant, hier raakte ik zelfs vlot door het nagerecht heen: een prettige combinatie van chocolade, peer, nootjes en ijs van praliné. In tegenstelling tot heel wat jonge chefs van zijn generatie heeft Bourdeaux gevoel voor juiste porties en doseringen.

Deze jonge kok heeft niet alleen een goede leerschool doorlopen, hij heeft daar ook goed opgelet. Zijn keuken is evenwichtig en doordacht. Geen modieuze trucjes en overbodige liflafjes: hier wordt smakelijk en verfijnd vakwerk afgeleverd tegen bijzonder redelijke prijzen.

 

 


Gegevens
Maison D.
Charles Vandendoorenstraat 10
9600 Ronse
tel. 055/607 465
www.maison-d.be