Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant 't Huis van Lede

't Huis van Lede

Frederick Dhooge heeft zich na 8 jaar heruitgevonden. Nochtans was hij op het toppunt van zijn kunnen gekomen en had hij zich opgewerkt tot een van de beste koks van dit land, met een voorliefde voor echte terroirproducten en ongekunstelde maar uitmuntende bereidingen. Maar Dhooge, 34 nu, had nood aan een herbronning, in de letterlijke betekenis van een terugkeer naar de bron, naar het product en de liefde voor het samen tafelen.

Hij sprak de jonge kunstenaar Matthieu Ronse aan, die het interieur volledig hertekende in de sfeer van eenvoud en soberheid, maar tegelijk van stijl, elegantie en creativiteit. Ook de spijskaart werd aangepast aan het nieuwe motto: kwaliteit in de eenvoud. Met nog meer toegankelijke gerechten en prijzen. De wijnkaart - tegenwoordig onder de hoede van sommelier Stijn Van der Beken (ex-Hof van Cleve) - blijft schitterend, met een vernieuwende indeling volgens het belangrijkste aromatische register in het smakenpalet.

Al van 's ochtends had ik reikhalzend uitgekeken om met dit nieuwe concept kennis te maken. Het werd een voltreffer, die al begon met een reeks sublieme hapjes. Frederick Dhooge werkte in toprestaurants als Hof van Cleve en Comme Chez Soi en haalde met 't Huis van Lede al na drie jaar een eerste Michelinster binnen. En hoewel hij vandaag de drempel wil verlagen, kan hij die opleiding en kookkunst niet verstoppen. Maar in de hele aanpak lijkt het wel of hij nu terugkeert naar het prille begin toen hij, samen met zijn echtgenote Joke Sulmon, een oud café overnam op het dorpsplein van Lede.

Frederick Dhooge heeft mij vroeger al van mijn sokken geblazen met bereidingen die aromatische kracht combineren met verfijning, ook een kenmerk van grote wijnen. Deze keer deed hij dat met een wervelende salade van prinsessenbonen, pissenlit, carpaccio van eendenlever, geconfijte eendenmaagjes, hazelnoten en zwarte truffel.

Dan kwam de "vol-au-vent", met smakelijke stukken hoevekip, hartzwezerik, champignon en grijze garnalen, in een bladerdeeg van eigen makelij. Een van de grote gerechten van onze Frans-Belgische keuken, die zo vaak verknoeid worden, maar hier in zijn sublieme eenvoud werd opgediend.

Als nagerecht verscheen een eenvoudige flan camarel met whisky en vanille, alweer ogenschijnlijk eenvoudig, maar zelden in de perfectie bereid.

't Huis van Lede brengt nog altijd de combinatie waar foodies naar verlangen: gul en smakelijk, en toch licht en verfijnd. Vanaf nu tegen lagere prijzen en in een omgeving die uitnodigt om gezellig te tafelen, zonder aan de Michelinster te denken.

"Nu kan ik echt mezelf zijn", zegt Frederick Dhooge. Dat voel je in de hele sfeer en in het bord.


Gegevens
't Huis van Lede
Lededorp 7
9340 Wannegem-Lede (Kruishoutem)
09/383.50.96
www.thuisvanlede.be