Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant 't Vijfde Seizoen

't Vijfde Seizoen

Ik heb niet veel nodig in het leven: een schitterende maaltijd volstaat. Doe er ook maar een sublieme wijn bij. Kon het nieuwe restaurant van Broes Tavernier daarvoor zorgen?

Met deze jonge kok had ik al eens kennisgemaakt toen hij de opstart van de brasserie Refter van Geert Van Hecke mee in goede banen leidde. Nadien werd hij gevraagd om diens rechterhand te worden. Dan opende hij, samen met zijn echtgenote Lien D'hooge, zijn eigen restaurant: het is een gekend parcours.

Ja, Broes Tavernier is de zoon van Groen!-politicus Jef Tavernier. Is het daarom dat enkele vegetarische gerechten op de kaart staan? Het menu draait echter volledig rond topproducten uit de jacht en de visvangst. Geheel in de trend van de tijd worden zij opgediend in de informele sfeer van een eigentijdse brasserie.

De prijzen zijn zeer redelijk. De wijnkaart werd deskundig samengesteld door de sommelier van De Karmeliet: Broes Tavernier heeft de banden met zijn leerschool niet verbroken. Er is champagne van Gosset als aperitief, maar het goedkopere alternatief - een rosé schuimwijn van de uitmuntende Portugese wijnmaker Luis Pato - kan ik u van harte aanbevelen.

Het is dinsdagavond en de zaak zit afgeladen vol, wat voor gezellig rumoer zorgt. Dat maak je niet op elke weekdag mee. Aalter had blijkbaar nood aan een nieuwe culinaire pleisterplaats.

Tavernier maakt mij alvast gelukkig met een kleine rechthoekige pizza waarop - van onder naar boven - Japans zeewier, licht gepekelde kabeljauw en schijfjes radijs en appel liggen gestapeld. Enkele druppels saus op basis van wasabi peppen het geheel op.

In deze rubriek heb ik al vaker gezeurd over de tsunami van sint-jakobsvruchten die elk jaar weer in deze periode over ons heen spoelt. Maar als ze allemaal deze kwaliteit en nauwkeurige cuisson zouden hebben, dan zou ik veel milder gestemd zijn. De twee schitterende exemplaren uit Dieppe, gewoon kort à la plancha gebakken, worden omringd door mousse van aardpeer, crumble van ajuin, geraspte kastanje en dooierzwam.

De voorliefde van Broes Tavernier voor versmolten smaken en smeuïge texturen komt ook tot uiting in het hoofdgerecht: verrukkelijke Belgische wilde eend met gedurfd-korte cuisson en een saus die even diep smaakt als ze donker is. Daarbij ligt schorseneer in drie verschijningsvormen (natuur, mousse en krokant), grenaille-aardappel, en puree van knolselder. Modern gestileerd is de keuken van Tavernier niet, maar des te smakelijker.

Flinterdunne schijfjes bloedsinaasappel liggen geklemd tussen een koekje onderaan en een balkje witte chocolade bovenaan, daarnaast zorgt ijs van tonkaboon voor verfrissing.

Broes Tavernier overtuigt in zijn register van de bourgondische smakelijkheid.


Gegevens
't Vijfde Seizoen
Stationsstraat 9
9880 Aalter
09/351.74.60
www.tvijfdeseizoen.com