Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Roosenberg

Roosenberg

Waarom kiezen jonge talentrijke koks zo vaak voor de klassieke restaurantformule en zo zelden voor een brasserie? Kennelijk wordt een brasserie nog altijd als de wat minderwaardige versie van een restaurant beschouwd. Volkomen ten onrechte. Het runnen van een echt goede brasserie is een kunst op zich.

Combineer maar eens ruime openingsuren, snelle efficiënte bediening, een levendige sfeer, aanvaardbare prijzen èn kwaliteit in het bord: dat wordt schromelijk onderschat. Nochtans is het precies dàt wat een eigentijds restaurantpubliek vandaag verlangt. Maar in ons land zijn er weinig goede voorbeelden van te vinden. Omdat jonge koks het niet willen? Misschien vooral omdat ze het niet kunnen.

Eén van die geslaagde voorbeelden bevindt zich in Waasmunster, vlakbij de afrit van de E17 tussen Antwerpen en Gent: een goede locatie, ook al zo belangrijk in het brasseriewezen. Roosenberg werd opgericht door een investeerder, maar werd nadien overgenomen door manager Bruno De Wilde. Er binnenkomen is altijd een plezier: de ontvangst is hartelijk, de sfeer internationaal, je hoort en ziet het houtvuur knetteren waarop vlees en vis worden gegrild, er is een bar waar je vooraf of achteraf kan kiezen uit de goed gestoffeerde aperitieven- en digestievenkaart.

Bruno De Wilde is gepassioneerd door goede producten en goede wijn. Dat valt uit de spijs- en wijnkaart af te lezen: in weinig brasserieën tref je deze kwaliteit aan. De huischampagne Philipponnat, op de perfecte temperatuur geschonken in het perfecte glas, geeft meteen het signaal dat men hier niet van half werk houdt. Zes Zeeuwse oesters van onberispelijke kwaliteit worden opgediend op ijs, mèt beboterd oesterbrood, mèt citroen en peper voor de liefhebber, en mèt een kommetje citroenwater om de handen te reinigen: hier hoef je niet voortdurend iets bij te vragen.

Dan komt de gerookte Schotse wilde zalm. Alleen de donkerrode kleur al: wat een verschil met de bleke versies in plasticverpakking! Geur en smaak zijn delicaat en subtiel rokerig, de textuur is smeltzacht. De jamon Ibérico wordt ter plaatse afgesneden van een grote bout in een klem en voldoet aan de hoge verwachtingen die je over deze superieure ham mag koesteren.

Een kreeft wordt levend gepresenteerd aan de tafel, een halfuur later ligt ze, op houtvuur gegrild, op je bord: iemand een klacht over versheid? Sla en rijst hoeven voor mij niet: een perfect product volstaat. Ben ik moeilijk? Helemaal niet: ik vraag altijd minder in plaats van méér! Ook vlees krijgt door het grillen op houtvuur een extra dimensie. Gecombineerd met de hoge kwaliteit van het Simmenthal rund, krijg je de gedroomde entrecôte op je bord.

Niets dan lof voor deze brasserie, ook voor de professionele bediening die vriendelijkheid koppelt aan efficiëntie. En door de ruime keuze kan je zelf bepalen hoe hoog of hoe laag de rekening uitvalt.

(Foto's: Piet De Kersgieter)

 

 


Gegevens
Roosenberg
Patotterijstraat 1
9250 Waasmunster
03/722.06.00
www.roosenberg.be