Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant 't Overhamme

't Overhamme

Om 't Overhamme te bereiken moet je eerst een van die typische steenwegen in Vlaanderen trotseren, die van Asse naar Aalst. Maar een mens is tot veel bereid voor een moment van culinair genot, en dus betrad ik op een doordeweekse avond de villa waarin dit restaurant is ondergebracht. Binnenin weerklonk jazzy muziek van Diane Krall, ik begon het zowaar nog gezellig te vinden.

Maar kwam ik niet om te eten? Zeer zeker, en dus boog ik mij over het menu waarin ik meteen enkele gerechten wilde veranderen: het werd met de glimlach aanvaard.
Aldus kreeg ik een eerste voorgerecht op mijn bord waarover ik langer deed om het te lezen dan om het te eten: "gestoomde scholfilets met Zeeuwse oesters, handgepelde garnalen, broccolimousse en een kroketje met varkenspoot, schuim van garnalen met karnemelk". Welaan dan, en het was nog heerlijk ook. Een kleine portie, maar mooi gedoseerd en met een perfecte smaakbalans.
Dat zou voor de volgende gerechten ook gelden. "Gebakken diepzeekreeftjes met gesmolten ganzenlever, schorseneer en een kerrievinaigrette met verse koriander": opnieuw harmonieus en delicaat, en uiterst precies gegaard.

Tijd voor een mooi rosé gebraden hazenfilet met Jefkespeer in rode wijn, knolseldermousse en een parmezaankroketje, met daarnaast een langdurig gestoofde en boterzachte civet van de bil met uitjes.
De omschrijving "keuze van kaasjes" deed al vermoeden dat hier geen kaastrolley zou voorbijrijden, het bleek bovendien om de onvermijdelijke "kaasmeester Van Tricht" te gaan. Maar er is een reden waarom je die zo vaak in restaurants tegenkomt: hij is gewoon een zeer goed affineur.
Je kon ook een zoet dessert nemen: een taartje van mango en sinaasappel, met beignets van chocolade en roomijs van Earl Grey thee.

De prijzen zijn hier niet overdreven. En in de wijnkaart vindt elke wijnliefhebber zeker zijn gading.


Gegevens
't Overhamme
Brusselsesteenweg 163
Aalst
053/77.85.99
www.toverhamme.be