Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant A Food Affair

A Food Affair

Wokken (of roerbakken) wordt door ambitieuze horeca-ondernemers wel eens beschouwd als een makkelijke manier om aan de lopende band gerechten te serveren: je gooit wat ingrediënten bij elkaar (ook die van de vorige dag), je overgiet ze met wat saus uit een potje, en je hebt maar enkele minuten bereidingstijd nodig.
Zeker als zo'n wokrestaurant opengaat in een studentenstad als Gent, is de vergelijking met een pasta- of pittatent snel gemaakt.

Maar dat is niet de weg die de jonge kok Laurent Locquet heeft gekozen: hij verheft het wokken tot een aparte kunst. Hij volbracht zijn studies hier te lande, volgde een stage in de Provence bij Wout Bru, maar zijn ware culinaire passie vond hij in het verre Oosten.

Toch vind je geen Oosterse tierelantijntjes in zijn restaurant, hij creëerde een eigentijdse stijl met "zen"-accenten, samen met zijn echtgenote Ellen Schaap die grafisch ontwerpster is. De loungemuziek past er perfect bij. Geen wonder dat het hippe volkje hier toestroomt.

De voorgerechten typeerden meteen de keuken van Locquet, waarin versheid, smaak en lichtheid centraal staan. Er waren tortillachips vergezeld van tonijn van prima kwaliteit, net gebakken aan de buitenkant, lauw binnenin en fijn gekruid. De pindasaus van de kippensatés kwam duidelijk niet uit een tube, maar was eigenhandig bereid. De Vietnamese "springrolls", in een versie met kip en een met lam, waren al evenzeer handgemaakt en werden opgefrist met verse munt en koriander: zo goed krijg je ze bij de "echte" Oosterlingen zelden.

Tijd voor een wokgerecht, onmiskenbaar de "specialiteit van het huis": er staan verscheidene versies prominent op de kaart. Ik koos voor "wok op z'n Japans", een kleurrijke mengeling van wortel, komkommer, courgette, paprika, groene asperges, boontjes, sojascheuten, paksoi (Aziatische kool), het geheel lichtjes ingekookt met een Japanse sojasaus. Als vleessoort kon je kiezen voor kip of "filet mignon", ik koos voor de laatste en dat bleek een uitstekende keuze: het vlees was boterzacht, smaakvol, net à point.
Aan de overzijde van de tafel verscheen een wokgerecht op basis van peultjes en gember, met daarin ook kip, paddestoelen, look, rode ui, rode pepertjes, sojascheuten en de sojasaus.
Als ik zelf deze opsomming van ingrediënten zou lezen, zou ik mij wellicht de vraag stellen of dit wel tot een smakelijk en evenwichtig gerecht kan leiden. Welnu: bij Laurent Locquet kan dat. Niet alleen omdat de ingrediënten vers zijn, maar ook omdat hij de kunst verstaat om elk ingrediënt zijn eigen gaartijd te geven, zodat ze allemaal knapperig blijven en hun smaak behouden.

De wijnkaart duidt al evenzeer op de aandacht voor kwaliteit. Ze bevat een mooie selectie van wijnen uit (vooral) Oostenrijk, Italië, Spanje en Frankrijk die goed bij Oosterse smaken passen. Twee Oostenrijkse wijnen die je per glas kon krijgen, trokken mijn aandacht: een witte grüner veltliner van Fred Loimer en een rode zweigelt van Gernot Heinrich, allebei knappe wijnmakers.

De prijzen zijn hier meer dan redelijk. En al zijn de porties genereus, je voelt je vederlicht na de maaltijd. Dat kan alleen als de kok zijn ingrediënten met zorg kiest en bereidt.


Gegevens
A Food Affair
Korte Meer 25
9000 Gent
09/224.18.05
www.afoodaffair.be