Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Brasserie Vinois

Brasserie Vinois

Brasserie Vinois is al vele jaren een vaste waarde in Latem (zoals Sint-Martens-Latem door de locals wordt genoemd), maar ik vernam dat er een nieuwe frisse wind doorheen de keuken waait, en dan ben ik er graag snel bij, ten einde het culinaire leven mijner lezers weer wat op te vrolijken.

Vinois is de familienaam van de ex-echtgenoot van de eigenares, Veronique De Vos, die de naam omwille van de plaatselijke bekendheid behield. Zij draagt zorg voor de zaal en haar klanten, terwijl in de keuken een jong enthousiast koppel is aangetreden: Cederic De Mey en zijn vriendin Julie, beiden bezeten door alles wat eetbaar is. Ze waren voordien in de leer bij Wout Bru in de Provence: welke Vlaamse jongere met ambities in de horeca heeft dat nog niet gedaan?

De prijzen liggen mooi in het midden van de markt. Zelfs de welvarende bevolking van deze contreien is daar vandaag gevoelig voor, gezien de onzekerheid over de eigen aandelenportefeuille.
De wijnkaart getuigt van kennis van zaken en biedt voldoende keuze, ook van wijnen per glas die met een nieuw systeem, Winefit, beschermd worden tegen oxidatie.

Op de spijskaart defileert het klassieke brasserierepertoire: van carpaccio en garnaalkroketten, over stoofvlees en vol-au-vent, naar rundstartaar en ossehaas met saus naar keuze. Cederic en Julie voegen daar een aantal originele creaties aan toe, zodat zowel behoudende als meer avontuurlijke klanten aan hun trekken komen.

Kalfshersentjes: wie durft ze nog op een spijskaart te zetten? De "gekkekoeienziekte" is een hersenziekte, en de herinnering eraan is nog levendig. Ware foodies vallen echter liever dood dan zich een dergelijke delicatesse te ontzeggen, en ik had er geen moment spijt van: vers en zuiver van smaak, zacht maar niet slijmerig van textuur, droog en bros gefrituurd met panco (Japans paneermeel, luchtiger en krokanter dan het onze). En natuurlijk met een tartaarsaus erbij.

Tijd voor de onverbiddellijke, onverwoestbare brasserietest: garnaalkroketten. Ze gingen de tafel rond, niemand kon iets negatiefs bedenken. Geslaagd met unanimiteit van stemmen dus.

Cederic en Julie pakten uit met twee creaties rond ei. Een ervan, op lage temperatuur gegaard, was opgenomen in een wolk van aardappel-espuma met gerookt buikspek en spinazie. Het andere was eenvoudig als spiegelei gebakken en werd afgedekt met een royale hoeveelheid truffelschijven, net even zalig opkrullend van de warmte.

Fijn versneden zuurkool met gerookte worst en ham was lichter en fijner dan de gebruikelijke bereiding ervan. De mosterd was - hoe kan het ook anders in deze streek? - van de Gentse producent Tierenteyn.

Een grote vol-au-vent, rijkelijk gevuld met sappige stukken kip en krokant gebakken kalfszwezerik, bevatte een luchtig schuimende mousselinesaus in plaats van de bloemige pap die dit gerecht wel eens versmacht.

Veronique De Vos heeft met de jeugdige pit van Cederic en Julie in de keuken een prima keuze gemaakt. Zij behouden het brasseriekarakter van de zaak en geven er met persoonlijke toetsen en verbeteringen een meerwaarde aan.


Gegevens
Brasserie Vinois
Philippe de Denterghemlaan 31
9831 Deurle
09/282.70.18
www.brasserie-vinois.com