Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

Restaurant Notos

Notos

Buitenlandse keukens kennen wij vaak alleen van hun toeristische varianten. Met de Griekse keuken is dat net zo. Over moussaka en feta kunnen de meesten nog meepraten. Maar de Griekse keuken heeft meer en beter in haar mars, dat bewijst het Brusselse eethuis Notos al vele jaren.

Toen Constantin Erinkoglou als Grieks ambtenaar verbonden was aan de Europese Gemeenschap in Brussel, was hij hoogst ongelukkig over het culinaire aanbod in de Griekse restaurants hier. Hij besloot om de Belgen de echte, fijne Griekse keuken te leren kennen. Om meteen duidelijk te maken dat Notos afwijkt van de traditionele Griekse toeristenval, koos hij voor een sobere, trendy inrichting. Notos sloeg meteen aan bij het hippere volkje, altijd op zoek naar iets nieuws in culinair wonderland. Nadien ontdekte ook een meer begoed en burgerlijk publiek de kwaliteit van dit eethuis.

Het hapje vooraf zette de toon: een fris smakend slaatje van linzen gemarineerd in olijfolie, groene kruiden en paprika. Eenvoudig maar hypervers, en in de juiste dosering op smaak gebracht. Bij Notos raak je meteen in een mediterrane stemming, de naam betekent trouwens "zuiden" in het Grieks. Maar je mag gerust zijn: de sirtaki wordt hier nooit gedanst.

Zelden kan ik weerstaan aan de onovertroffen klassieker van het huis: lichtgerookte tonijn, gemarineerd in olijfolie. Deze keer werd hij begeleid door schijfjes octopus, delicaat van smaak en textuur, wat met dit merkwaardige maritieme dier niet altijd het geval is.

Het mediterrane gevoel zette zich door met kleine gebakken inktvis, opgediend in een (iets te dikke) saus met look en gember, en een millefeuille van aubergine met een mousse van amandel, naast een paarse artisjok gevuld met versbereide tarama, een mousse op basis van gerookte viskuit. Al dat lekkers werd voortreffelijk begeleid in het glas met een witte moschofilero van het domein Antonopoulos.

Ook op de wijnkaart wordt geen toegeving gedaan aan de West-Europese gewoonten: er zijn alleen Griekse wijnen verkrijgbaar. De selectie gebeurt echter met kennis van zaken, en de prijzen zijn redelijk.

De "bloemen van Pontos" bleken bloemvormige ravioli's te zijn, gevuld met vlees, en gepocheerd in een kruidenbouillon, met als contrasterende toets een pikante saus op basis van yoghurt. De traditionele keftedes (gehaktballetjes) werden op een culinair interessant niveau gebracht door het gebruik van drie soorten vlees, geraffineerd gekruid, in een fluwelige saus met sjalot. De "vis van de dag" was een prachtige moot tarbot, zo vers dat hij weinig meer nodig had dan een fijne olijfolie en wat grof zeezout. Een mens zou zich nog afvragen waar al die ingewikkelde recepten voor nodig zijn.

De gerechten waren uiteenlopend, maar de rode wijn – een zalvend fruitige blend van cabernet sauvignon en cabernet franc, opnieuw van Antonopoulos - kon het er best mee vinden.

Elke keer geeft dit eethuis zin om de Griekse keuken in het land zelf te leren kennen. Maar ik heb ter plaatse al ervaren dat het ook daar op eenzame hoogte zou staan (terwijl ik nochtans geadviseerd werd door culinair goed geïnformeerde wijnbouwers).

Het succes van Notos leidde tot een uitbreiding naar een traiteurdienst en koken aan huis: nu maar hopen dat de authentieke smaken niet gestandaardiseerd raken.


Gegevens
Notos
Livornostraat 54
1000 Brussel
02/513.29.59
www.notos.be