Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

August

Foodnews

August

Voor wijnliefhebber Kris Couvent begon het allemaal in 1993 met de aankoop van de historische wijnhandel Huis Vossen, opgericht in 1860 door August Vossen, en ondergebracht in een woning die vandaag een beschermd monument is. Tien jaar later kocht Couvent een wijndomein in Bordeaux, Château Pabus, intussen verkocht aan een Amerikaanse investeerder, maar nog altijd beheerd door hemzelf. Dit jaar was het de beurt aan een volgend project: een wijnbar-restaurant naast zijn wijnhandel. En dan voel ik mij geroepen om in actie te treden.  

Goed idee van Couvent dat je er op elk moment van de dag terecht kan voor een glas wijn of bier, al of niet vergezeld van een kleine hap (8 tot 18 euro). Een twintigtal wijnen wordt per glas aangeboden, daarnaast is er een uitgebreide kaart met wijnen per fles waarop echter vooral grote wijnhandelshuizen vertegenwoordigd zijn, zoals Jaboulet die het hele hoofdstuk Rhône in beslag neemt, en Drouhin die de hele afdeling Bourgogne inpalmt. Couvent heeft kennelijk ook een goede band met de Franse tycoon Bernard Magrez, die een vijftigtal wijndomeinen over de hele wereld bezit, en nog altijd schijnt te geloven dat wijn beter wordt naarmate hij meer geconcentreerd is, meer alcohol bevat, en langer op eikenhout heeft gelegen. Er is een publiek voor, zal ik maar zeggen.

Wat zou de chef Nico Corbesier (28) daarbij serveren? Ooit was hij in het restaurant Les Eleveurs de souschef van Sofie Dumont toen ze nog kookte voor klanten in plaats van voor kijkers, en volgde hij haar op toen ze daar vertrok. 's Middags biedt hij een lunch aan in 2 gangen (25 euro), 's avonds een menu in 3, 4 of 5 gangen (37, 50 en 62 euro). Wie de prijsontwikkeling op de culinaire markt een beetje volgt, weet dat dit zeer redelijk is.

Bij het eerste voorgerecht zou Dumont fier geweest zijn op haar pupil: een heerlijke terrine van wild met een boeiende mix van knapperige rode ui, rode biet en rode kool. Vervolgens verrast de chef met een geslaagde vegetarische creatie: tagliatelle van in zoutkorst gegaarde knolselder, waarin na enig woelwerk een gepocheerd ei openspat.

Het hoofdgerecht blijkt voor heel wat chefs het moment te zijn waarop ze eerder aan het vullen van de maag denken dan aan creativiteit en verfijning. Dat uit zich in copieuze risotto van pompoen en boekweit, breed over het bord uitgesmeerd, waarop bospaddenstoelen en stukken overgare patrijs nogal slordig gestapeld liggen.

Nu het zeker is dat niemand met honger van tafel gaat, kan de chef weer wat fijnzinniger en creatiever worden met een nagerecht waarin pastinaak gecombineerd wordt met groene druiven, lichtjes prikkelend doordat ze in cava geweekt werden, en sorbet van gember en quinoa.

August, Alfred Algoetstraat 2b, 1750 Sint-Kwintens-Lennik, tel. 02/532.42.20, www.augustwijnbar.be, gesloten op zondag, maandag en dinsdag

 toegevoegd op 29.10.2017