Restaurants met de beste prijs/kwaliteit volgens culinair recensent Bruno Vanspauwen

De Vijf Seizoenen

Foodnews

De Vijf Seizoenen

Dat ik ooit nog in Brakel zou belanden om er te eten! Dit moeilijk bereikbare provincienest, hoofdzakelijk bekend als thuisbasis van het notabele geslacht De Croo. Welnu, wat mij betreft mag een gastronomisch geslacht van hier ook bekender worden, meer bepaald Jonas en Laurence Haegeman, broer en zus, 33 en 29 jaar jong. Sinds zij het roer van hun vader in de keuken hebben overgenomen, waait er een frisse wind door deze elegante familiezaak.

Het talentrijke duo interesseert zich bovendien in het bijzonder voor groenten en kruiden, ingrediënten waarvoor ik eveneens - hier komt de woordspeling - een boon heb, vanwege de lichte verteerbaarheid, de gezondheid, en de creatieve mogelijkheden door hun oneindige variatie in kleuren, vormen, geuren en smaken. Merkwaardig eigenlijk dat de vegetale wereld zo lang onderbenut werd door koks: de hoofdrol op het bord was steevast weggelegd voor vlees en vis, terwijl de rest slechts "garnituur" was. Vandaag bieden topkoks als Peter Goossens, Viki Geunes en Michaël Vrijmoed zelfs een volledig vegetarisch menu aan. Daardoor ontdekken heel wat mensen dat - als de gerechten boeiend en lekker zijn - ze meer vegetarisch gezind zijn dan ze zelf dachten. 

Ik was met weinig verwachting naar Brakel getrokken. Maar door de uitmuntende huischampagne van Charles Dufour (€ 13 per glas) en de hoogst verfijnde en vederlichte hapjes groeide de hoop dat ik hier aangenaam verrast zou worden.

Onder het motto "een goede kok kan in drie gangen overtuigen", bestelde ik het kleinste menu voor 45 euro (vier en vijf gangen voor 55 en 65 euro). En het wàs overtuigend: de heerlijk verfrissende mengeling van variëteiten van kleine tomaat, bolletjes watermeloen, geitenkaas en jus van tomaat, de open ravioli van koolrabi met jonge prei en citroenverbena, en de aardbeien in een jus van rode vruchten en vlierbloesem, onder een licht krokant schijfje van witte chocolade. Stuk voor stuk wondermooi van presentatie, verfijnd en precies, meticuleus gedoseerd, licht en natuurlijk, zonder enige artificiële truc.

Tussendoor maakte een verrukkelijke "shot" van zuring en munt weer eens duidelijk hoe krachtig en expressief smaken uit de natuur kunnen zijn.

Louter om mijn informatieve taak naar behoren te vervullen, proefde ik ook van een vis- en vleesgerecht (zeebaars met gebrande ui, venkel en aubergine en ree met oesterzwam, gebakken tomaat en choronsaus): dat overtuigde een stuk minder. Wat mij deed besluiten dat de grote sterkte hier toch in de afdeling groenten en kruiden ligt.

Jonas en Laurence Haegeman zijn toptalenten in wording, met bovendien een gezonde visie op voeding en gastronomie. Al is het in deze contreien niet makkelijk om mensen te overtuigen dat gastronomisch eten ook kan zonder een stuk dier op het bord.

 

De Vijf Seizoenen, Kasteelstraat 5, 9660 Brakel, tel. 055/42.84.48, www.devijfseizoenen.be, gesloten op maandag en dinsdagtoegevoegd op 02.10.2017